AMSTERDAM-VOLENDAM\HOLLANDA



Hollanda’nın Başkenti Amsterdam’dayız. Bisikletleri , bisiklet yolları ve laleleriyle ünlü Amstertam’da eğlenerek geçirdiğimiz 2 günümüzü paylaşacağım sizlere.Şimdi öncelikle hava durumu ve ulaşımdan biraz bahsedeyim;

Hava Durumu:
Elbetteki Türkiye'den gelen bizler için serin ve yağmurlu bir mevsime sahip. Burada yağmura yakalanma riskiniz  yüzünden hava tahminlerine bakarak yanınıza bir küçük şemsiye bir de yağmurluk almanızda fayda var.

Bisiklet Dostu mu?
Bisiklet parkları, yolları, bisikletliye olan bakışaçısıyla uzay çağı diyebiliriz. Bu şehirde hatta bu ülkede bisikletliler yayalardan bile önemliymiş. Tüm yollar bisikletlilere uygun şekilde ayarlanmış. Hal böyle olunca herkes bisiklet üzerinde. Hollandalı bir arkadaştan öğrendiğime göre doğup ertesi günü bisiklete binerlermiş. Bisiklet çok olunca bisiklet hırsızlığı da oldukça fazla. Bisiklet kiralama  noktalarından bisiklet kiralayabilirsiniz ancak park ettiğinizde kilitlemeyi unutmayın.

Ulaşım ve Trafik:
Eğer arabayla geliyorsanız burada bisikletlilere ve bisiklet yollarına ayrıca dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Zaten Amsterdam’ın her yerinde yolun belli kısmı bisikletler için ayrılmış, işgal etmemeye özen gösterin. Şehir içinde araba kiralamaya hiç gerek yok zira şehir küçük ve yürünerek, otobüs, metro veya tramvaya binilerek gezilebilecek bir şehir. Biz sıklıkla tramvaya bindik. Bileti nereden alacağız derseniz otobüse orta kapıdan bindiğiniz gibi size bilet satacak görevli tam karşınızdadır. Aldığınız bileti dıtlatmalısınız, inerken de dıtlatmayı unutmayın. Biz günlük bilet aldık. Aldığımız bilet 24 saatlikti. Yani saat kaçta aldıysanız ertesi gün aynı saatte süresi dolmaktadır. Araba park ederken de özellikle ne kadar şehir merkezinden uzağa park ederseniz o kadar az ödersiniz. Ayrıca her otopark güvenli değil. Q-PARK'ları tavsiye ederiz.

Para birimi?
Euro

Dam Meydanı:
Amsterdam’ın merkezi. Dam Meydani'nda Kraliyet SarayıUlusal AnıtMadame Tussauds Müzesi burada bulunmakla birlikte Kalverstraat Caddesi girişi bu meydanla bağlantılıdır. Red Light Street de meydana oldukça yakındır. Bu meydanda bol bol fotoğraf çekebilir, kahvenizi yudumlayarak etrafı seyre dalıp dinlenebilirsiniz.

Kraliyet Sarayı

Dam Meydanı'ndan birkaç kare;





Ulusal Anıt:
2.Dünya Savaşı'nda ölenlerin anısı için beyaz taştan yapılmış olan bu anıt Dam meydanının tam ortasında yer almaktadır.


Kalverstraat Caddesi:
Bu cadde Dam meydanından başlayıp boylu boyunca uzanan çeşit çeşit mağazaların bulunduğu trafiğe kapalı kalabalık alışveriş caddesidir.

Red Light Street:
Adını daha önceden duyduğunuz ve merak ettiğiniz  bu cadde Dam Meydanı'na oldukça yakın. Caddenin bulunduğu bölgede ayrıca Fahişelik Müzesi de bulunmakta. Bu işi yapan kişilerin hayatlarını anlatan kısa bir video izliyor  içini dolaşıp çıkıyorsunuz. Oldukça medeni bir ortam, çekinmeyin, bu bölgeye gündüz ailenizle birlikteyseniz de gidin deriz. Öyle ki gündüz bu bölgeyi gezen   bebek pusetli aileler ile rehber eşliğinde turist kafileleri de gördük. Bu arada büfeden bir şey alırken dikkat! 'kek ister misiniz?' diye sorabilirler. ’Kek’yani bizde yasaklı sağlığa zararlı maddedir haberiniz ola. Amsterdam'da fuhuş, belli oranda uyuşturucu ve gay evlilikler serbest.

Amstel Nehir Turu:
Amstel Nehri, Amsterdam şehrinin içinden geçmektedir. Zaten de şehir adını Amstel Nehri'nden almaktaymış. Haliyle şehrin içinden geçen nehir olunca kanal turu yapmamak ayıp olur dedik ve kanal turuna katıldık.Meydanın yanında kanal turu biletini ve çeşitli müzelerin biletlerinin satıldığı dükkandan biletinizi temin edebilirsiniz veya teknelerin bulunduğu yerden de direk biletinizi alıp sıraya girip tura katılabilirsiniz. Üstü kapalı çok kişili teknelere binerek  boylu boyunca kanal üzerindeki yüzen evleri, tarihi evleri ve ayrıca eğilmiş evleri dikkatle bakarsanız görürsünüz. Tekneye binişte kulaklık veriyorlar ve kulaklıkta Türkçe yayın mevcut (Yalnız her turda değil, biletinizi almadan önce türkçe yayın olup olmadığını sorabilirsiniz). Amsterdam’ın ve kimi evlerin tarihini dinleye dinleye güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.




Madame Tussauds Müzesi:
Dünya’nın birçok şehrinde şubeleri bulunan dünyaca ünlü veya ülkeye özgü yerel sanatçıların, bilim adamlarının, çizgi film karaktelerinin balmumu heykellerinin bulunduğu müzedir. Çocuklu aileler için veya daha önce gitmeyenler için  tavsiye ederiz. Yalnız tam turistik sezonda gittiğinizde sıra bekleyeceğinizi söylemek isteriz. Müzenin bulunduğu yerde daha önce belirttiğim gibi Dam meydanında. Meydanda şöyle bir 360 derece bir dönün gözünüze çarpacaktır.

Anne Frank Evi:

Anne Frank ve ailesinin nazi isgali sırasında saklandıgı ve Anne Frank'ın meşhur günlüğünün ortaya çıktıgı bu evi ziyaret etmek amacıyla kapısına kadar gittik lakin elimiz boş döndük. Özellikle siz de bizim gibi zamanınız kısıtlıysa giremeden dönmeyin diye buradan paylaşmak isterim; Biletinizi Dam Meydanı’na gittiğiniz gibi almanızı ya da çok önceden istediğiniz gün ve saate internetten alıp işinizi garantiye almanızı tavsiye ederiz.

VOLENDAM:
Amsterdam turumuzun en eğlenceli kısımlarından Volendam oldu bizim için.Amsterdam’a arabayla 20 dakikalık mesafede bir sahil kasabasıdır. Aynı zamanda otobüsle ulaşım sağlayabilirsiniz. Sıra sıra bakımlı baktıkça bakasımız gelen güzel evlerinin bulunduğu bu kasabada objektifinize yansıyacak bir sürü malzeme var. Ancak evlerin fotoğrafını çekerken özel hayata dikkat. Limana yakın eski peynir fabrikasına (Chesee Factory) ücretsiz girerek hemen girişte çeşit çeşit peynirleri tadıp isterseniz satın alabilirsiniz, tadıp da almayınca bakışlarıyla rahatsız etmiyorlar rahat olun. Fabrika bölümüne geçince çok eski peynir yapım makinalarını görebilir en alt katta peynir yapımı ile ilgili sunumu izleyebilirsiniz. Karnınız acıktıysa iskele tarafında ringa balığı, karides, kalamar ve midyenin bulunduğu deniz ürünleri tabağını tavsiye ederiz tabi deniz ürünlerini seviyorsanız.

CHEESE FACTORY
Volendam'dan birkaç kare;









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ