BRUGGE/BELÇİKA


Brugge şeklinde yazılıp türkçe Brüj şeklinde okunan bu küçük Belçika şehri, Orta Çağ’dan kalma evleri, kanalları, çikolatası, danteli (burada eskiler rahibe işi diyormuş) ve birasıyla ünlü. Brügge Avrupa’da Flaman bölgesinin en büyük şehri ve aslında başkentidir. Su kanalları ile Venedik’i hatırlatan bu şehir 2.Dünya Savaşının yıkıcı etkisinden nasibini almadan tarihi dokusunu koruyarak günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmış olup Orta Çağ’daki sınırlarını aşmayıp, genişleyerek bozulmamış. Küçük, sevimli, bakımlı evler UNESCO dünya mirasları listesine girmiş. Brugge, adını flemenkçe köprü anlamına gelen ‘Brucge’ den almaktadır. Eğer turistik sezonda giderseniz oldukça kalabalık. Yürüyerek bir günde şehri gezebilirsiniz. Ancak sindire sindire müze vs gezeyim diyorsanız süre haliyle uzayacaktır.

Hava Nasıl Oralarda?
Yaz ayları burayı gezmek için ideal ancak bu yağmur yağmayacağı anlamına gelmiyor maalesef:)

Bisiklet Dostu mu?
Brügge merkezde evet bisiklet sürülebilir, bisiklet dostu diyebiliriz ancak buradaki sıkıntı malesef kalabalık zamanda gidilirse insan trafiği bisiklet sürmeye biraz engel. Oostende ise tam bir bisiklet dostu.

Para Birimi?
Euro

Bizim Lady Kilisesi (Church of our Lady):
Dijver nehri kanalına bakan bu kilise kulesi 125m ile şehrin en uzun yapısı. Görmek isterseniz Michelangelo’nun ‘Madonna ve Çocuğu’ heykeli buradaymış. Gruuthuse Müzesinin hemen yanında.



Historium Müzesi:
Şehrin merkez meydanı Grote Markt’da. Şehir tarihini merak edip görmek isteyenlere...



St John Hastanesi (Sint-jons hospital):
800 yıllık Avrupa’nın en eski hastanesidir. Günümüzde müze olarak faaliyet göstermektedir. Müzede eski zaman tıp bilimi araçları, kullanılan tedavi yöntemleri vs açısından bilgilendirici eğer ilginizi çekerse. Maalesef o kadar kalabalık bir günde gitmişiz ki hastaneyi bir türlü yalnız yakalayıp resmini çekemedim:)




Dijver Nehri ve Kanallar:
Nehir ve bağlantılı kanallara tarihi yapılar da eşlik edinde seyre doyulmaz bir görüntü çıkıyor ortaya. Dilerseniz minik teknelere binip kanal gezi yapabilirsiniz.





Burg Meydanı:
Geniş bir meydan ve neredeyse her Avrupa şehrinde olduğu gibi meydanın etrafında tarihi yapılar var ki bunlar ; Piskopos’un Sarayı ( Bishop’s Palace ), Belediye binası (Stadhuis), Kutsal kan Bazalikası ( Heiligbloed Basiliek)



Aziz Salvator Katedrali (The sint Salvator Cathedral):
Batı kulesinin yüksekliği 99m olan bu yapı şehrin ana kilisesidir.



Grote Meydanı (Grote MARKT):
Şehrin ana meydanıdır. Meydanın etrafında bilimum tarihi yapılar cafe ve restoranlar, faytonlar bulunmaktadır. Meydanın en dikkat çekici yapısı Belfry Çan kulesi bu meydandadır.







Belfry Çan Kulesi:
Başlangıçta hazine odası amacıyla inşa edilen bu çan kulesinin yüksekliği 83m dir. Aynı zamanda saatli çan kulesidir. Belli bir ücret karşılığı merdiven katedilip kuleye çıkılarak şehir manzarası en yukarıdan izlenebilir.



Ostende (Oostende):
Brugge’nin okyanus kenarındaki karşı komşusu İngiltere olan sahil kasabasıdır. Brugge’ye özel araçla 20-30 dakikada, özel araç yoksada otobüslerle ulaşabileceğiniz mesafededir. Özellikle Brugge başlığı altında yazmak istedim zira olur da Brugge’ye gelirseniz ve fazladan vaktiniz varsa mutlaka buralara da gelin. Havada denize girilebilecek gibiyse alabildiğine geniş bir kumsalı olan sahillerinde şöyle bir güneşlenip yüzün deriz. İngilizler 19.yy da güneş banyosu ve yüzme modasını başlatınca sahillerinin güzelliği sebebiyle gemilerle Ostende kıyılarına gelmeye başlamışlar. Hal böyle olunca kuzey Avrupa’da dikkati çekmeyi başaran bir yer olmuş Ostende. Kampçılar için oldukça ideal. Beredene merkezde birbirine çok yakın 10-12 adet karavan,çadır kamp yeri mevcut. Restoran, cafe, küçük mağazalar ve marketler de mevcut. Ostende’ye dair yine patates kızartması ve birası meşhur dediler. Acaba yemezsek birşey kaçırmış olur muyuz? diyerek yedik ancak kızartmada pek bir özellik göremedikJ



NE YEMELİ NE İÇMELİ?
Mutlaka midye ve patetes kızartmasını tadın dediler. Bizde sarımsaklı kremalısından denedik , kötü değil ancak bizim damak tadımıza uymadı. Patates kızartması ise standart bir kızartmaydı pek bir fark göremedik. Tabi bu bizim yorumumuz, belki siz seversinizJ


Brugge'ye dair birkaç kare;


Meşhur brugge dantelleri



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ