NORMANDİYA ÇIKARMAMIZ/ FRANSA



Normandiya, Fransa’nın kuzey bölgesi, Manş denizi kıyısıdır. Oldukça uzun bir sahile sahip olan Normandiya’yı gezi listemize eklememizdeki en büyük sebep elbetteki 2. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren 70 yıl önce, 6 Haziran 1944’deki Normandiya Çıkarması’dır. Normandiya yazımı standart gezi yazısı stilimin dışında kaleme almak istedim. Toplamda 3 tam gün ve 4 gece ayırdık. İlk 2 gün çıkarmaların olduğu sahilleri dolaştık. 3. günü ise güzel sahil kasabalarına ayırdık. 

Gezi Planımız;

1.Gün:
Arromanches
Juno Beach
Sword Beach
Kieffer Monument
Pegasus Bridge
Cabourg

2.Gün:
Overlord Museum
Normandy American Cemetery
Omaha Beach
Utah Beach
Caen şehri

3.Gün:
Villers-Sur-Mer
Honfleur

Gezimizde edindiğimiz bilgi ve gözlemlerimize geçmeden önce Normandiya çıkarması hakkında kısa tarihi bilgi vermek doğru olacak sanırım;

Dünya tarihinin en acı ve kanlı olaylarından, II. Dünya Savaşı’nın sonlanmasını sağlayacak Normandiya çıkarması  öncesinde bu harekat çok tehlikeli gözüküyordu. Zira müttefik birlikleri, Almanya’nın dört yıl işgal altında bulundurduğu ve bu süre içerisinde işgal ettiği, engel ve mayınla döşediği bir kıyıya çıkmak zorundaydı. Kimi asker daha savaşmadan paraşütle inerken havada can verdi. 6 Haziran 1944’te yapılan bu çıkarma Avrupa için bir dönüm noktası oldu. Burada 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yüzbinlercesi yaralandı.
Ayrıntı bilgi; Normandiya’da yapılan savaşın adı Operation Overlord, yapılan çıkarmanın adı ise Operation Neptün. Aynı zamanda bu çıkarma D-Day olarak da anılıyor.
D-Day’in bir gece öncesi Winston Churchill Eşine korkularını şu sözlerle ifade eder; “Farkında mısın sabah uyandığımızda 20 bin erkek ölmüş olabilir”...
O günlerden birkaç kare;



Arromanches:
Yapay liman olan buranın diğer adı Mulberry Harbour. 2. Dünya Savaşı’nda  Lojistik (mal indirme bindirme vb) anlamda rol oynamış. Ziyaret etmek isterseniz hemen yanında müze var.




Juno Beach:
Müttefiklerin asker indirdiği 5 limandan biri. (diğerleri Utah, Gold, Omaha, Sword). Kanadalıların sorumluluğunda olan bu sahilin amacı Carpiquet hava limanını ele geçirmek. Burada Hitlerin bir sığınağı da var. Aynı zamanda bu sahil VIP olarak geçiyor. Churchill, Müttefiklerin komutanı Mont Gomery, Kral 5. Charles savaş alanına buradan giriş yapmışlar. Charles de Goule’ün buraya ayak basmasının anısına anıt yapılmış.

Charles de Goule anıtı

Hitler sığınağı
Sword Beach:
Burası Caen şehrine en yakın sahil. 8km lik oldukça uzun bir sahil. İngilizler'in sorumluluğunda olup diğer sahillere oranla daha az çatışmaların yaşandığı bölge. Kieffer Anıtı da burada bulunmaktadır.

Anıt

Sword Beach

Sword Beach evleri

Pegasus Bridge:
Müttefik kuvvetler bir mızrak başı misali, 5 Haziran 1944 te buraya paraşütle askerler indirmiş. Burada açılır kapanır bir köprü ve ölenlerin anısına yapılmış anıt bulunmaktadır. Anıtın bulunduğu yer müttefik kuvvetler tarafından özgürleştirilen, işgalden kurtarılan ilk bölge olma özelliğini taşıyor.



Cabourg:
Günün sahil kasabası Cabourg’da bitirdik. Normandiya bölgesindeki sevimli mi sevimli bu kasaba görülmeye değer.




Resimdeki bu yerin savaş yıllarında çekilmiş resmi hemen altta



Overlord Museum:
1936-1945 yılları arasında  yaşanan savaş sürecindeki Normandiya'nın rolünü de konu alan 2. Dünya Savaşı müzesidir.






0 zamanları anlatan eski resimler

Savaş zamanı  çıkarmaya katılmış olan bir askerin günlük yaşamı
Amerikan gazetelerine konu olmuş bir gazete küpürü
Normandy American Cemetery:
Normandiya Amerikan Mezarlığı, 2. Dünya Savaşında ölen amerikan askerleri için yapılmış olan anıt ve mezarlıktır. Omaha sahili kenarında olup her gün saat 2 de ingilizce rehberli tur düzenlenmektedir.

Anıt

Hem yahudi Hem hıristiyan her ikisi de yan yana
Omaha Beach:
2. Dünya Savaşı’nda  çıkarmanın yapıldığı bir diğer sahildir. Burası Lojistik anlamda çıkarmaya destek olmuş. Sahilde büyük ve güzel bir anıt bulunmaktadır. Aynı zamanda Alman sığınağı da bulunmaktadır.
Anıt
Utah Beach:
Bu sahil çıkarmanın yapıldığı en önemli sahillerden biridir. Burada bir savaş müzesi ve anıt ve bir de hitler sığınağından biri bulunmaktadır.



Müze

Hıggıns Boat Monument
Önde görünenler  müttefikler kıyıya gemilerden tank
 indiremesin diye Almanlar tarafından konmuş
engeller. Buna rağmen bu sahile başarılı çıkarma
gerçekleşmiş


Sığınak


Caen:
2. günümüzü kaldığımız yere yakın, küçük fransız şehrinde tamamladık. Şehirden birkaç kare;


Şehir kalesi


Adliye binası

Mairie de Caen

Saint Etienne le viux (Old St. Stephen's kilisesi) eski bir
Roma Katolik kilisesi ve 10.yy yapısıdır.



Villers-Sur-Mer:
3. günü sahil kasabalarına ayırdık. Bu sahil kasabası oldukça korunmuş güzel evleri ve denizi ile bize Büyükada’yı andırdı.




Honfleur:
Gezdiğimiz, gördüğümüz Normandiya sahil kasabalarının içinde en gezilesi görülesi diyebiliriz. Paris’e yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Normandiya bölgesinde Honfleur. Tarihi boyunca Seine Nehri ve Manche Denizi’nin buluştuğu kıyısıyla önemli bir liman şehri olmuş. 600 yıllık ahşap-kagir kilisesi (Sainte-Catherine Kilisesi), tarihi kapısı, eski limanı ve deniz feneriyle çizgi filmlerden çıkma gibi. Geçmişte okyanusu aşan kaşiflerin de uğrak yeriymiş.
Nehir kenarı evleri ve evlerin dibindeki restoranlar oldukça keyifli


Kasabanın tarihi kapısı 

600 yıllık ahşap-kagir kilisesi (Sainte-Catherine Kilisesi)


Kilisenin saat kulesi ve meydanı

Geçmişte bu deniz fenerinin bulunduğu yer sular altında
iken şimdi insanlar buralara ayak basıyor

İlginç orijinal dükkanlar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ