BANGKOK/TAYLAND

                                                                        

Ülkemizden çok farklı bir kültürün, yemeklerin, mevsimin deneyimlenebileceği Tayland’ın başkenti Bangkok’a  balayı tatili için gitme fırsatımız oldu. Başlangıçta Bangkok  için ‘boş verin uzak diyarları Paris’e, Venedik’e gidin, orada böcek yeniyor, pis, sadece fuhuş turizmi var’ cümlelerini duymuş olsak da kiminin beğenilerine ters kimilerinin de kulaktan dolma bilgilerine kulaklarımızı tıkadık ve düştük yollara. Geri dönüş yolunda ‘iyi ki de böyle yapmışız, bizim için çok doğru bir seçimmiş’ dedik.
       Uluslararası turizm gelirleri sıralamasına göre ön sıralarda olan Tayland, ülkelerine gelen turistlere oldukça önem veriyor. Bunu bizzat yaşadık. Pasaport işlemimizi bitirip tam çıkışa yönelmek üzereydik ki devlet görevlisi olduğunu değerlendirdiğimiz takım elbiseli bir adam bankonun arkasından bize seslendi. Amacının Bangkok ile ilgili bilgi vermek olduğunu, gidebileceğimiz çeşitli turları buradan güvenilir bir şekilde alabileceğimizi ve özellikle taksiye binmek istersek otel resepsiyonundan çağırmamızı, mümkün olduğunca yoldan taksi çevirmemizi söyledi. Başta inanmak istemedik. Sonradan denemekten bir şey çıkmaz diyerek özel araç ve özel rehberle yapılacağı söylenen bir tapınak gezisinin biletini aldık. Dolandırıldığımızı düşünerek geçirdiğimiz gecenin sabahında bir şoför, bir rehber ve bir de klimalı özel bir aracı tam saatinde otel kapısında bekler bulduk. Rehber bizi çok güzel gezdirip bilgilendirdi. Sonunda da bu güzel hizmeti için açıktan bahşişini istedi. Biz de seve seve verdik. Halen aynı uygulama var mı ya da sizde denk gelir mi bilmeyiz ama gerçekten güzel bir uygulama turistler için.



ULAŞIM:
Bangkok’a Dubai aktarmalı uçuşlar var. Direk uçuşu tercih ederseniz İstanbul’dan bindikten sonra 10 saatlik uçuş süresiyle zaman kaybı olmadan ancak daha pahalı biletle ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda sky train (metro) işinizi görür. Eğer 2 kişiden fazla iseniz taksi veya tuktuk denen motorlu-bisikletli araçları tercih edebilirsiniz. Ama kesinlikle pazarlık edin. Öte yandan taksi ya da tuktuk özellikle iş çıkışlarında trafikten ötürü zaman kaybına sebep olabilir. Ayrıca Bangkok’ta trafik soldan akıyor ve oldukça kalabalık. 

MEVSİM:
Tropikal, sıcak, nemli ve muson yağmurlarının egemen olduğu bir iklimi var. Yani öyle ki (Bankgok’un yaz ayında) havaalanı binasından çıktığınız gibi yüzünüze ateş topu vuruyormuşcasına bir sıcaklık hakim. %90’ın üzerine çıkabilen nem oranı ile birlikte ortalama sıcaklık 30-35 santigrat derece. Yalnız nem olması sebebiyle bizdeki 35 derecenin üzerine rahat bir 5 derece ekleyin. Gidilebilecek en güzel mevsim Kasım-Şubat arasıymış (oranın kışı ve en yüksek sezon). Bizim gittiğimiz haziran ortası (oranın yazı, düşük sezon) oldukça sıcaktı. Sıcaktan hoşalanmıyorsanız bu aylarda bunalabilirsiniz. Zaman zaman muson yağmurları hafif serinletir gibi olsa da yağmur biter gitmez sıcaklar yeniden bastırıyor.

GÜVENLİK:
Her ne kadar kulaktan dolma, güvenli değil deseler de 3 gün boyunca Bangkok kazan biz kepçe gezdik hatta bir seferinde farkında olmadan gece izbe sokaklara girmemize rağmen kötü birşey yaşamadık.

PARA ve ALIŞVERİŞ:
           
Belki uçak biletini pahalı bulsanız da TL, para birimi olan BAHT’tan 10 kat değerli. Otel, alışveriş, yeme içmenin ucuzluğu uçak biletinin pahalılığını hafifletir durumda. Bangkok merkezde birçok alışveriş merkezi, özellikle akşam seyyar satıcıları (yeme içme ve kıyafet) mevcuttur.


YEME İÇME:

Eğer farklı yiyecekleri deneme konusunda cesaretliyseniz sizin için doğru adres burası olabilir. Akrep, salyangoz vb. çeşit çeşit kızarmış böcekler seyyar satıcılarda sizi bekler, üzerine de ağzımız tatlandıralım derseniz yine seyyar satıcılardan kızarmış muz veya tropik meyveleri deneyebilirsiniz ki tropik meyveleri tatmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Özellikle rambutan, dragon fruit, mangoyu çok lezzetli bulduk. Eklem bacaklı yemem derseniz restoranlarda körili, soyalı yemekleri yiyebilir üzerine de hindistan cevizi sütü içebilirsiniz. Bunların hiçbirini yiyemem diyorsanız da dünyaca ünlü marka fast foodlar işinizi görür. Yalnız fast food her kültüre göre değişik olduğu gibi burada da öyle. Acı ve baharat sevmiyorsanız mutlaka belirtmeyi unutmayın.




TAPINAK GEZİSİ

Tapınakları gezerken onların dini duyarlılıkları konusunda dikkatli davranılmalı. Tapınaklara girmeden önce rehberimiz tapınaklara giriş için dizden yukarısını ve omuzları örtmemiz ve ayakkabılarımızı çıkartmamız gerektiği konusunda bizi uyardı. En ünlü tapınak bu kadar altını daha da başka bir yerde göremeyeceğimiz Wat Pho (Yatan Buda Tapınağı). Onun dışında hangi günde doğduysanız o günün tapınakları da mevcut; Pazartesi, Salı, Çarşamba Budası vb gibi. Kültür tanımak adına tapınak gezisi gidilmeye değer.





FİL ve TİMSAH SHOW:

İçinde çeşitli hayvanların ve özellikle de kaplan, fil ve timsahların bulunduğu hayvanat bahçesi SAMPHRAN ELEPHANT GROUND & ZOO’ya gidiş biletlerimizi biz havalanından bahsettiğimiz görevliden almıştık ancak siz otel resepsiyonundan da satın alabilirsiniz. Burada filler ve timsahlarla yapılan gösterileri izleyebilir, dilerseniz  filleri besleyebilir, kaplanlarla fotoğraf  çektirebilirsiniz.


               


                           

             
                                            
KANAL TURU:

Bize bu turu tapınak turu sonunda rehberimiz önerdi. Biz de bu deneyimi yaşamak istedik. Siz de kanal turu yapmak isterseniz oteliniz yardımcı olacaktır diye düşünüyoruz. İster birkaç kişi isterseniz kişiye özel uzak doğuya has kayıklarla kanal turu yapabilirsiniz. Zaman zaman geçtiğimiz yerlerde kayık üzerinde satış yapan seyyar satıcılara denk gelebilirsiniz. Eğer hoşunuza giderse Bankgok’da River Bazaar’a gidebilirsiniz. Ancak biz zamansızlıktan oraya gidemedik. Kanal turunun sonuna doğru kanal balıklarını besleme fırsatını sakın kaçırmayın.







MADAME TUSSAUDS MÜZESİ:

Eğer daha önce hiç gitmediyseniz tavsiye ederiz. İçinde dünyaca ünlü sanatçıların, politikacıların, bilim adamlarının, sporcuların, çizgi film karakterlerinin bulunduğu balmumu müzesinde eğlenceli atraksiyonlar mevcut. Bol bol eğlenceli fotoğraf çekinebilirsiniz. Siam bölgesinde Discovery Shopping Centre’ın içinde  bulunmakta. Biletinizi girişteki gişeden temin edebilirsiniz yalnız yüksek turist sezon zamanı biraz sıra olabilir eğer mümkünse otel resepsiyonuna sormakta fayda var.





HARD ROCK CAFE:

Menülerini ve konseptini beğendiğimiz dünyaca ünlü restoran zincirinin bir şubesi de Bankgok da mevcut.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ