PRAG/ÇEK CUMHURİYETİ


Avrupa’nın turizm incisi, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’dayız. 2. Dünya Savaşı’nda çok fazla zarara uğramamış olan Prag tarihi şehir merkezi UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde. Şehir Vltava Nehri etrafına kurulmuş. Bizce bu şehri rahat rahat gezmek, tadını çıkartmak için 3 gün 4 gece ideal.
  
Vltava Nehri
Hava Nasıl?
Bu şehri gezmek için sonbahar ve ilkbahar ayları uygun diye düşünüyoruz. Kış aylarında gezmek hava soğukluğu sebebiyle biraz zorlayabilir.

Bisiklet Dostu mu?
Maalesef bisiklet dostu diyemeyeceğiz.

Para Birimi Ne?
Çek Kronu

Eski Şehir Meydanı:
Astronomik Saat, Belediye Sarayı, Tyn Kilisesi, Aziz Niklaus Kilisesi, Jan Hus Anıtı bu meydanda bulunmaktadır. Birden fazla tarihi sokak, sonunda bu meydana açılmaktadır. Bizce meydanda kahve içmek, tarihi sokak aralarında kaybola kaybola gezmek oldukça keyifli. Eğer siz de bizim gibi Noel zamanı buradaysanız çok güzel bir Christmas Market ve görkemli bir yılbaşı ağacı sizi beklemektedir.


Meydandaki tarihi evler

Astronomik saat, meydan ve Tyn kilisesi bir arada

Görkemli yılbaşı ağacı


Astronomik Saat:
Üzerinde değişik sembollerin bulunduğu, görkemli, Prag’ın sembol yapısı bir saat. Hergün saat 12’den sonra saat başlarında gösteri oluyor dediler, ondan da eksik kalmayalım dedik gittik. Çok da bir espirisi yok bizce ama yine de aklınızda olsun. Ayrıca saat kulesine çıkabilirsiniz. 



Aziz Niklaus Kilisesi:
18. yüzyılda Cizvit Tarikatı tarafından yaptırılmış olan, içi oldukça görkemli bir yapı. Eski Şehir Meydanında. Bir dönem Mozart da  burada çalmış.





Tyn Kilisesi:
Eski Şehir Meydanı’nda bulunan 11. yüzyıl meydan kilisesidir.



Jan Hus Anıtı:
Jan Hus, hıristiyan reformcu, papaz, Prag Üniversitesi Rektörü olup Konstanz Konsili tarafından yakılarak infaz edilmiş. Ülkesine hizmeti bol olup üzerine de infaz edilince anısına heykelini dikmek şart olmuş sanırız.



Dans Eden Ev (Tancici Dum):
Çekce Tancici Dum olarak söylenen bu yapı tarihi binaların arasında değişik mimarisi ile dikkati çekiyor. 1996 yılında yapımı tamamlanan bu ev dans eden 2 insanı betimlemektedir.



Barut Kapısı (Powder Gate):
Bir zamanlar şehrin barut deposuymuş. Hemen sağında görkemli Prag tiyatrosu bulunmaktadır.



Barut kapısı yanında tiyatro binası


Eski Yeni Sinagog ve Yahudi Mahallesi:
Nazi işgaline uğramış olan bu sinagog Yahudi Mahallesinde bulunur.
 
Sinagog


Yahudi mahallesinde alışveriş dükkanları

Yahudi mahallesinde tarihi bir ev 

Wenceslas Meydanı ( Vaclavske Namesti):
Birçok tarihi olaylara tanıklık etmiş olan meydandır. Noel, yılbaşı dönemi burada yine hediyelik eşya satın alabileceğimiz küçük güzel bir Christmas Market bulunmaktadır.
  



Karl Köprüsü (Charles Köprüsü, Karluv Most):
Vltava Nehri üzerinde olup şehrin iki yakasını birbirine bağlar. İki ucunda köprü kulesi bulunmakta olup yapımı 15. yüzyıl başında tamamlanmıştır. Yapıldığı dönemde şehrin tek köprüsüdür. Araç trafiğine kapalıdır ve üzerinde çeşit çeşit heykeller bulunmaktadır. O heykellerden birinde Osmanlı askeri de bulunmaktadır.


Köprü kulesi

Köprü üzeri kışın bile oldukça kalabalık


Solda Osmanlı askeri
Köprüden karşıya, kale tarafına geçince bizi yine tarihi bir sokak karşıladı;



Kampo Adası:
Vltava Nehri’nin bir kolunun oluşturduğu küçük bir ada.
  



Karl Köprüsü'nden Kampo adasına yürürken geçtiğimiz sokaklardan birinde bir zamanlar Beethoven'in yaşadığı apartman ile karşılaştık. Burası şu anda otel olarak işletilmekte. 

Karl Köprüsü’nden Kampo adasuna doğru yürürken yolda Grafitilerle dolu bir duvarla karşılaştık. Adı Lennon Wall’muş;



Prag Kalesi (Prazsky Hrad):
Tarihteki Roma Germen İmparatoru Kralı’nın, yakın tarihteki Çekoslavakya ve günümüzde Çek Cumhuriyeti’nin devlet başkanlarının ofisleri bulunmaktadır. Kalenin yapımı 9. yüzyıla kadar dayanır. Guinness Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en eski antik kalesidir. Kale bölgesinde Aziz Vitrus Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, Altın Yol, Bahçeler, Aziz George Bazilikası bulunmaktadır. Kale yakınlarına tramvayla ulaştıktan sonra, yaklaşık 500m yürüyerek kaleye ulaşabilirsiniz. Kale içine girmek ücretsiz ancak müzeler, katedral, Altınyol ve daha birçokları için billet almanız gerekiyor. Bizim aldığımız B kategori (Okruh B) billet ile Altın Yol, Katedral, Kraliyet Sarayı’nın ziyarete açık kısmını gezme fırsatımız oldu. Bilet fiyatları için;

 
Kaleden bir görünüm
Altın Yol (Golden Lane):
Sıra sıra, çok eskilerden kalma tarihi evlerin bulunduğu oldukça küçük bir sokak. Bu sokaktaki 22 numaralı ev Franz Kafka’nın yaşadığı evdir.
 
Altın yol girişi

Sıra sıra küçük evler

Küçük sevimli evlerden birinin içi

Franz Kafka'nın yaşadığı ev

Aziz Vitrus Katedrali:
Kral ve kraliçenin taç giyme törenlerinin yapıldığı görkemli katedraldir.




Kraliyet Sarayı’nın ancak küçük bir bölümü ziyarete açık;
 
Kral ile yönetimde söz sahibi olanların toplantı yaptıkları salon



Gezi Notlarım;
*Bu şehir şu ana kadar ki gezdiğimiz Avrupa başkentleri içinde Roma’dan sonra bizi en etkileyen oldu diyebiliriz. Avrupa’nın birçok yeri öğrendiğimize göre Noel günü ve arefesinde kapalı oluyormuş ancak Prag da bazı hediyelik eşya dükkanları da dahil çoğu yer açık. Nihayetinde Avrupa’nın en turistik şehirlerinden biri ve açık olması normal.

*Zamanınız varsa ve ilginizi çekerse Petrin Tepesi’ne çıkabilirsiniz. Burada Petrin Gözlem Kulesi, dünyanın en büyük stadlarından biri Strahov Stadı görülebilir.

*Prag şehir merkezi tam bir tramvay cenneti. Tramvay ile her yere ulaşabilirsiniz. Hatta otelinizi tramvaya çok yakın bir yerden daha uygun fiyata ayarlayıp tarihi şehir merkezine tramvayla gelip sonrasında yürüyerek tüm görülmesi gereken yerleri görebilirsiniz. Tramvay duraklarında bilet rahatlıkla satın alınabiliyor. Tek biniş veya 24 saatlik bilet satın alabilirsiniz. Her yere tramvayla gideceğim derseniz 48 ve 72 saatlik sınırsız da alabilirsiniz ama biz çok fazla tramvaya bağlı kalmak istemedik. Otele hemen yakın duraktan, gideceğimiz bölgenin merkezinde inip bakına bakına gezmeyi tercih ettik. Satın aldığınız bileti tramvaya binince okutmayı unutmayın. Biz 4 gün boyunca kontrole denk gelmedik ama olur da kontrole denk gelirseniz ceza ödemeniz kaçınılmaz. Bilet fiyatları için;





* Nazım Hikmet, sürgün yıllarında, bu şehirde hayatını geçirdiği zamanlarında, şiirlerinin bazılarını kaleme aldığı Kavarna Slavia Restoran’a da uğradık. Birer kahve içip dinlendik. Nehir kenarında büyük bir restoran. Yemek yenilip bir şeyler içilebilir. Tatlı büfesinde bizden bir lezzet; Baklava hazretlerini de gördük. Ayrıca lavaboya inen merdivenlerin karşı, orta kolonunda Nazım Hikmet’in bir resmi de bulunmaktadır. 



Kavarna Slavia'nın karşı köşesinde bulunan başka bir güzel, tarihi yapı.
* Bu şehrin unutamayacaklarımızdan biri de yöresel sokak tatlısı Tridelnik. Kazırlanan hamurlar tahtalara sarılıp kömür ateşinde pişiriliyor.



*18. yüzyıldan beri üretilen meşhur Bohemia Kristalleri hala üretilmekte ve satılmaktadır. Meraklısıysanız haberiniz ola:)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ