PORTO/PORTEKİZ




Tarihi çok eskilere kadar uzanan Portekiz’in liman şehri Porto’dayız. Ortasından Douro Nehri geçen bu şehir, tarifi 1756 da çıkarılan bir yasayla korunan Porto şarabıyla meşhur. Tabi lezzetli deniz ürünlerini de unutmamak gerek.

Deneyimlerimize geçmeden önce Porto hakkında kısa bir bilgi;

UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde olan Porto özellikle Haçlı seferleri ve daha sonra da coğrafi keşiflerde önemli bir konuma sahiptir. İlk yerleşim milat öncesi 3. yüzyıla dayanır. Roma döneminde de varlığını ve gelişimini sürdürür. Yüzyıllar boyu Emevi yönetiminde kalsa da günümüzde Emevi döneminden kalma bir yapı bulunmamaktadır. Portekiz Krallığı döneminde krallığın önemli bir kenti haline gelir. Günümüzde de Portekiz'in Lizbon'dan sonra 2. büyük başkentidir.


Biz, Porto gezimiz için 2 tam gün ve 3 gece ayırdık. Şanslıydık ki bilmeden Porto’nun her sene düzenlenen Sao Joao festivaline denk geldik.

Hava Nasıl Oralarda?
Ilıman bir hava mevcut. Yazın sıcak severler için oldukça ideal.

Bisiklet Dostu mu?
Şehir zaten yokuşlu ve bisiklet yolları yok denecek kadar az. Bu sebeple bisiklet dostu değil.

Para Birimi?
Euro

I. Luis Köprüsü (Ponte Dom Luis I):
Duoro nehri üzerinde hem tramvay hem araçlar için yapılmış olan köprüdür. Yayaların karşı yakaya geçmelerine de izin var. Eyfel kulesinin mimarı Gustavo Eifel tarafından 19.yüzyıl sonlarına doğru inşa edilmiştir.

Köprünün gece görünümü ve Duoro Nehri

Gündüz görünüm
Aliados Meydanı (Avenida dos Aliados):
Tarihi Bizans’a kadar uzanan oldukça büyük merkez meydandır. Özgürlük meydanı olarak da geçer. Sao Joao festivali günü nehirde görkemli havai fişek gösterisinden sonra bu meydanda konserler düzenlenmektedir.

Porto Katedrali (Se do Porto):
Şehrin en eski tarihi dini yapısı. Tarihi 12.yüzyıla dayanan yapı bir Roma Katolik kilisesidir ve şehri tepeden gören bir konuma sahiptir.



Katedralin arkasından görünüm
Clerigos Saat Kulesi (Torre dos Clerigos):
Şehrin birçok noktasından görülebilen saat kulesidir. 18. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş olan bu saat kulesi Clerigos Kilisesinin hemen yanındadır.


Livraria Lello e Irmao:
Ahşap iç yapısıyla yerden tavana kadar kitaplarıyla bizi oldukça etkileyen bir kitapçı. Giriş ücretlidir ve içeriye çanta sokamıyorsunuz. Çantanızı bilet aldığınız yerdeki kasalara koyabiliyorsunuz. Ayrıca erken saatte gitmenizi tavsiye ederiz zira girişte biraz sıra oluyor.





Cais de Riberia:
Sıra sıra cafe ve restoranların bulunduğu hareketli nehir kenarı kordon boyu.



Riberia Meydanı (Praça Riberia):
Şehrin en hareketli nehir kenarı meydanıdır. Sao Joao Festivali'nin kalbi diyebiliriz zira gece 12 de burada muhteşem havai fişek gösterisi yapılıyor.


Yazımı bitirmeden önce her yıl 23 Haziranda kutlanan Sao joao festivalinden bahsetmek istiyorum. Festival 6 asırdan fazla bir süredir düzenlenmekteymiş. O gün herkes ellerinde sarımsak çiçekleri ve plastik çekiçlerle dolaşıp sarımsakları birbirlerinin yüzlerine sürüp, çekiçleri tanıdık tanımadık herkes birbirlerinin kafasına vuruyorlar. Hani bizim için başlangıçta tanımadığımız birinin kafasına çekiçle vurmak biraz garip kaçsa da alıştıktan sonra bu festivalin amacının başta hoşgörü, gülümseme ve eğlence olduğunun farkına vardık. Eğer yaz dönemi buraya gelecekseniz kesinlikle festivale denk getirin deriz.

İşte Sao Joao Festivali günü ve gecesinden kareler;
                           

ve gece 24 ve muhteşem havai fişek gösterisi

Festival günü gündüz bile kalabalık olan nehir kenarı
Havanın kararmasıyla birlikte oldukça kalabalık bir hal alıyor.
Gün boyu nehir kenarı boyunca seyyar yeme içme yerleri mevcut.

Renkli Porto sokakları

Bizim gittiğimiz dönemde Dünya kupası maçı vardı,
Portekiz maçına denk geldik.

Ve yine dönemi yansıtan tarihi bir meydan...
Gezi Notlarım;

*Eğer toplu taşıma kullanacaksanız şehir zone lara ayrılmış. Gideceğiniz en uç nokta neresi ise oranın zone’una göre almalısınız. Bileti gidiş geliş veya çoklu almakta fayda var zira her bilet için 60 cent vergi kesiyorlar. Ayrıca aldığınız bileti binmeden önce durakta dıtlatmayı unutmayın!

*Biz kızarmış ahtapot ve sarımsaklı karidesi çok sevdik. Aynı zamanda bir çeşit peynir ve balıktan yapılmış olan balık köftesi (Bacalhau) ‘nin Porto şarabı eşiliğinde güzel gittiğini söylemeden edemeyeceğim ve tabi ki bir çeşit kokteyl içecek Sangria'yı da...

Bacalhau

Sangria

*Magnet 2 euro.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ