KRAKOW/POLONYA



Tarihe adını yaşadığı mezalim ile yazdıran Polonya'nın küçük şehri Krakow’dayız.
Krakow yarım günde rahatlıkla dolaşılabilir büyüklükte. Toplam 3 gece 2 tam günlük gezimizde amacımız şehri ayrıntısıyla gezmek değil, bir günün yarısını  şehir sokaklarında dolaşıp diğer yarısını Oskar Schindler’in Emaye fabrikasını, diğer tam günümüzü de toplama kamplarına ayırmaktı. Bunun dışında, şehir merkezinde merkez kilise St Mary, ana meydan Rynek Glowny, Florienska Caddesi, Nazilerden önce Alman ve yahudilerin birlikte yaşadıkları Kazimierz bölgesi ve şehir merkezine biraz uzakta Wieliczka tuz madeni ziyaret edilebilir.

Hava Nasıl Oralarda?
Kış mevsimi için oldukça soğuktu.

Bisiklet Dostu mu?
Bisiklet rahatlıkla sürülebilir

Para Birimi ne?
Zloty

Rynek Glowny:
13. yüzyıl ortaçağ meydanı. Meydanın  etrafı St Mary Kilisesi, Belediye binası, cafe ve restoranlarla çevirili. Genişce bir alana sahip bu meydanda Christmas geçmesine rağmen hala kurulu bir Noel pazarı bulunmaktaydı. Süslü Noel ağacı ve pazarı, nostaljik at arabalarının bulunduğu ortamda vakit geçirmek bize oldukça keyif verdi.





Florienska Caddesi:
Trafiğe kapalı alışveriş caddesi.


Caddenin bir ucu tarihi şehir kapısına uzanıyor.


Kazimierz Bölgesinde bir yahudi anıtı

Oskar Shindler’in Emaye Fabrikası:
İzleyenler bilir gerçek olaylardan ve yaşamdan uyarlanmış olan Schindlerin Listesi filmi eşim ve beni oldukça etkilemiş öyle ki birkaç kez izleyip her seferinde ayrı duygulara kapılmışızdır. Hazır buralara kadar gelmişken Oscar Schindler'in canı, malı mülkü pahasına yüzlerce Yahudiyi ölümden kurtardığı dönemin  anılarıyla dolu fabrikasının ziyarete açık olduğunu duyunca ziyaret etmemek olmazdı. Giriş ücretli, biletleri sıra beklememeniz için internetten almanızı tavsiye ediyoruz. Online biletiniz var ise direk girebilirsiniz.
Hava soğukken sıra vardı, sıcakken daha uzun
kuyruk olması yüksek ihtimal.


Fabrikanın kuruluş öncesi, sonrası  Krakow’un ve dönemin siyasi durumu, Nazilerin dönemin insanlarına yaşattıkları işkenceler müze şekline çevrilerek anlatılmış.




Filmi izleyenler bilir, Oscar'ın muhasebecisi Izaak Stern'in ve mezalimden
 kurtulan daha bir çoklarının isimleri aşağıda görülen odanın iç duvarında yazılı

Bu fabrikada üretilen emaye malzemeler

Beni en etkileyenlerden biri de fabrikanın girişinde yazan ; Kim ki bir insanın hayatını kurtarır, dünyayı kurtarır... Benim için bu fabrikanın özeti oldu. (Zaten filmde de etkilemişti beni Ishak Stern’in dillendirdiği bu söz)


Auschwitz-Birkenau Toplama Kampları:
Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük toplama, zorunlu çalışma ve katliam kampı. Auschwitz tolplama kampları toplamda 3 büyük kamptan oluşmakta. Auschwitz I, Auschwitz II (Birkenau) , Auschwitz III (Monowitz). İlk kurulan ana kamp Auschwitz I Polonya'nın Krakow şehrinin 60 km uzağında. Auschwitz II, Birkenau köyünde. Auschwitz III ise  Monowice (Monowitz) köyünde inşa edilmiş. Biz bu kamplardan I.sini ve Birkenau’yu ziyaret ettik.

Auschwitz-Birkenau'ya tüm Avrupa'dan 1,3 milyon insan yerleştirilmiş. Bunların, 1 milyonu Yahudi olmak üzere 1,1 milyon insanın öldürüldüğü tahmin edilmekte. Yaklaşık 900.000 kişi kampa geldikleri anda doğrudan gaz odalarına gönderilmiş ya da vurularak öldürülmüş. Kalan ise, hastalık, eksik beslenme, kötü muamele, tıbbi deneyler nedeniyle ya da gaz odalarında ölmüş.


1940 yılında kurulan ilk kamp Auschwitz I'de tüm kampların yönetim merkezi bulunuyordu. Burada yaklaşık 70.000 Polonyalı entelektüel ve Sovyet savaş esiri hayatını kaybetmiştir. Buradan birkaç kare;


Milyonlarca insandan sadece birkaçı...

Başlarda barakaların durumu yukarıdaki gibi ancak daha sonra
koşullar çok kötü bir hal almış.

Çalışmak özgürleştirir yazıyor hemen kapının üzerinde.

Birkenau’da ise çalışma ve imha kampı olarak düzenlenmiş. 6 gaz odası ile ölü yakma tesisleri bulunmakta. Gaz odasına gönderilmeyen yüz binlerce tutuklu, hayal edilemeyecek kadar zor koşullar altında çalışmaya zorlanmış, işkence görmüş, açlığa terk edilmiş, hastalıkları tedavi edilmemiş, tıbbi deneylerde kullanılmış ve sonunda da gaz odasında öldürülmüştür.
 
Aşağıda görülen vagonlarla taşınan insanlar yukarıdaki gara getirilip yaşlı,
güçsüz ve çocuk olanlar yere ayak basar basmaz direk gruplardan ayrılıp
gaz odalarında yakılmaya götürülmüşlerdir.


İşte o anlara şahitlik eden fotoğraf
Etrafı tellerle çevrili bu kamptan illaki kaçma girişiminde olanlar olmuş ancak
 kaçma anında tellerden geçmeye çalışırlarken vurulmuşlar ve
diğerlerine ibret olsun diye cesetleri günlerce bu tellere
 takılı kalarak çürümüş.


1945'te Sovyet birlikleri Auschwitz kamplarına gelirler. Orada bırakılmış yaklaşık yüzlerce tutukludan 200'ü tıbbi yardıma rağmen takip eden günlerde güçsüzlükten ölür. Ayrıca aç ve bitkin haldeki insanların perişan hallerini gören askerler derhal yiyecek bir şeyler verirler ancak günlerce aç olan vücutları birden yemek yemelerine dayanamaz ve yüzlercesinin ölümü bu şekilde olur.

Birkenau'da yaklaşık 6000 güçsüz ve hasta tutuklu Naziler tarafından geride bırakılmış. Dezenfekte edilen barakalarda, enfeksiyonlu, besinsiz ve travmalı tutuklulara bakım yapılmış. Hemen sonrasında dünya kamuoyu bu durum hakkında bilgilendirilmiş. Kamplarda, Nazilerin geride bıraktığı bir milyondan fazla giysi, binlerce çift ayakkabı ve 7 ton insan saçı, gözlükler, ölenlerden kalan protez uzuvlar vs kalmıştır.
 
Ölenlere ait yüz binlerce metal eşya

Ölenlere ait protez bacaklar

Binlerce gözlük



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ