STRAZBURG/FRANSA

                                                                 
Benelüks turlarının ayaklarından biri olan Strazburg, Alsas bölgesindedir ve Fransa'nın nüfus bakımından 7.kalabalık şehridir. Tarihte bir Almanya bir Fransa topraklarına dahil olmuş. Haliyle böyle olunca her iki kültürün ve dilin yaygın olduğu bir bölge. Avrupa Birliği’nin 3 önemli kolunun bu şehirde bulunması sebebiyle de  Brüksel’den sonra Avrupa’nın 2. başkenti olarak sayılmakta. Cenevre ve Newyork gibi ülke başkenti olmayıp resmi büyük organizasyonlara ve resmi kurumlara ev sahipliği yapma özelliğine sahip olan bu şehir, 1988’de UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi'ne alınmış. Bu arada unutmadan güzel Edirne’mizin de kardeş şehriymiş

Hava nasıl?
Yağmur yağma ihtimali yüksek.

Bisiklet dostu mu?
Tam bir bisiklet dostu.

Para birimi?
Euro

Ahşap Evler, Çiçekli Balkonlar:

Üniversite kenti olan bu şehrin merkezi yürüyerek gezilebilecek büyüklükte. Ortaçağ ve Rönesans mimarisiyle nam salmış bu şehir bizce ahşap ve kerpiç evlerinin çiçekli balkon ve pencereleriyle oldukça sevimli bir şehir.







                         
KLEBE MEYDANI (La Place Kleber):
Noel’in başkenti olarak da tanımlanan şehrin bu meydanında ortada Kleber heykeli ve etrafında çeşitli kafeler bulunmaktadır. Şöyle bir yorgunluk veya keyif kahvesi için bizce ideal. Noel pazarı (christmas market) zamanı buraya oldukça yüksek noel ağacı kuruluyormuş.




GUTENBERG MEYDANI (La Place Gutenberg) :

Şimdi kpss çalışırken ya çıkarsa diye ezberlediğim ancak sınavda çıkmayıp genel kültür olarak zihnimde kalan matbaanın mucidi Alman Johannes Gutenberg’in heykelinin bulunduğu meydana geldik. Fransız milli marşı La Marseillaise da bu meydanda bestelenmiş ,sene 1792.





KAMMERZELL EVİ (Maison Kammerzell):

Strazburg’un en eski evlerinden biri. 1427 de inşa edilen bu ev gotik tarzda inşa edilmiş olup Alman Rönesansına ait. Şu anda restoran olarak kullanılmakta. Notre Dame Katedrali’nin sağ çaprazında göze çarpan güzel bir yapı.



NOTRE DAME KATEDRALİ (Cathedrale Notre-Dame-de-Strasbourg):  
Kısa süreli Strazburg gezimizde bizi en çok etkileyen yapı olmasıyla birlikte şu ana kadar gördüğümüz katedrallerin içinde bizi en çok etkileyenidir. 
1874'e kadar 142 metre uzunluğuyla Dünya’nın en yüksek yapısı ünvanını taşırken,  günümüzde en yüksek 6. kilisedir. Victor Hugo bu katedral için ‘dev ve narin harika’ tanımlaması yapmış.
Kadrajıma sığdırmakta zorlandığım bu görkemli katedralin yapımına 1015 yılında Habsbourg tarafından konulan ilk taşla başlamış. Gotik tarzda inşa edilen yapı zaman zaman bazı tahribatlar geçirmiş olsa da ( Kırılgan ve narin pembe vosges taşları defalarca yenilenmiş) yapımı 400 yıldan uzun sürmüş. İçinde Rönesans dönemi sanatçıları , matematikci , teknisyen , İsviçreli saatçi , ressam ve tasarımcıların da katkılarıyla zaman içinde günümüzdeki halini alan astrolojik saat bulunmaktadır. Ayrıca katedralin içinde 2. Dünya Savaşı'nda burada ölen Amerikan askerleri için inşa ettikleri anıt da bulunmaktadır.

2015 senesinde katedralin 1000 yılını anma etkinlikleri yapılmış. Yılda yaklaşık 4,5 milyon ziyaretçisi ile Paris Notre Dame katedralinden sonra Fransa’nın en çok ziyaretci çeken dini yapı olsa da birinciliği bizce bu katedral hak ediyor.






 

Astrolojik saat

Amerikan askerleri için dikilmiş olan anıt
Strazburg caddelerinden birkaç kare;





Bu şehirde eğer yağmur yoksa bisiklet kiralayarak veya nehir boyu tekneyle gezmenin keyifli olacağını düşünüyoruz.
Küçük Fransa (La Pettite France): 
Petite France, Strazburg’un tarihi semtidir. Ortaçağ'da kentin tabakacıları, değirmencileri ve balıkçıları burada yaşarlarmış. Günümüzde tarihi dokusu bozulmamış ve UNESCO Dünya Mirasları Listesinde yerini hakkıyla almıştır.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ