LÜKSEMBURG


Benelüks Turlarının ayaklarından biri, ismi ‘ışıklar ülkesi’ anlamına gelen Lüksemburg’dayız. Lüksemburg, Lüksemburg ülkesinin başkenti ve Almanya, Belçika, Fransa ile sınır komşusu. Haliyle bu üç kültürü de bünyesinde barındırmakta. Resmi dilleri Almanca, Fransızca ve Lüksemburgca olsa da sokaklarında Fransızca'nın daha baskın olduğunu gördük. Bu ülkede parlamenter temsili demokrasi mevcut ve dükalık şeklinde yönetilmekteymiş. Bu kadar küçük bir ülkenin AB, NATO, OECD, Birleşmiş Milletler ve Benelüks Topluluğu’nun kurucu üyesi olduğunu, bir de üstüne kişi başına düşen milli gelir bakınmından 2007 verilerine göre 1. olduğunu duyunca şaşırmaktan kendimizi alamadık doğrusu. İsviçre gibi sınırları içinde yüzlerce banka şubesini barındıran  Lüksemburg, tahmin edeceğiniz üzere oldukça pahalı bir ülke. Öyle ki şehir merkezinde çalışanlar kiraların pahalılığından akşam mesai bitiminde merkezde değil çevre ülkelerde ikamet etmektelermiş. Hal böyle olunca akşam belli saatler arasında trafik olup, belli saatten sonra şehrin boşaldığını öğrendik. Hafta sonu ise hava da güzelse mevcut kalabalığı turistler oluşturuyormuş.

Petrus vadisine konumlanmış olan, vadisi yeşil mi yeşil seyre doyulmaz Lüksemburg merkez, 1 günde rahatlıkla gezilebilecek büyüklükte. Eğer bisikletiniz varsa veya bisiklet kiralarsanız bu süre yarım gün bile olabilir. Tabi aşağıda yazdığım gezi programı çerçevesinde. Daha ayrıntılı gezmek için süre uzayabilir.

Hava Nasıl Oralarda?
Elbette ki yağmur yağma ihtimali yüksek. Şemsiye veya yağmurluk gerek.

Bisiklet Dostu mu?
Bu şehir bisiklet dostu. Rahatlıkla sürebilirsiniz. Yalnız bazı yerlerde yokuş çıkacağınızı unutmayınız. Bisikletiniz yok ama bisiklet sürerek dolaşmak istiyorsanız bisiklet kiralayabileceğiniz bisiklet otomatları var. Rahatlıkla bisikletinizi kiralayabilirsiniz.

Para Birimi ne?
Euro

Place d'Armes:
En hoşumuza giden yerlerden biri. Geçmişte askeri törenlerin yapıldığı günümüzde ise çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, yaz akşamları müzik gruplarının sahne aldığı meydan. Cumartesi günleri bit pazarı var (bu da yaz ayı için geçerli sanıyoruz). Etrafta bir çok cafe ve restoranlar mevcut. Eğer denk gelirseniz ki biz denk geldik hem müzik dinleyip hem de yemeğinizi yiyebilirsiniz.


Belediyenin bandosunun müziklerini dinledik.

Bock Casemates:
En hoşumuza giden 2. yer. Savunma amaçlı yapılmış olan bu kaleden Petrus Vadi’sinin manzarası izlenebilir. 1994 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesine girerek koruma altına alınmış. Hemen ön taraftaki sur vari duvarlar Corniche Duvarları diye geçmekteymiş ve bu duvarlar Avrupa'nın en güzel balkonu olarak anılırmış.

Bock Casemates

Petrus Vadisine bakış

Ankara'dan ne kadar uzaktayız acaba?


Notre Dame Katedrali:
17.yüzyılda gotik tarzda inşa edilmiş bu katedral, büyük camları güzel vitraylarla işlenmiş olup Notre Dame Kiliselerinin belki de en küçüğü (bknz strasburg ve paris).





Adolphe Köprüsü:
20. yy’ın başında Petrus nehri üzerine inşa edilen ve ülkenin bağımsızlık sembolü olan köprüsü.


Adolphe Köprü'sünden bir görünüm.

Bank Museum:
Ülkede yüzlerce banka şubeleri olup, bankacılık üzerine gelişmiş bir sistemleri olunca ülkenin geçmiş bankacılık geleneği ve geçmişten günümüze Lüksemburg bankacılığıyla ilgili bilgi vermek şart olmuş sanırız. Adolphe köprüsünün tam karşısında bulunmaktadır.


Saint Micheal's Kilisesi:
Bu, şehrin en eski dini yapısıdır. İlk 987 yılında şapel olarak inşa edilmiş olup 16.yy başlarında günümüzdeki halini almış.


  
Place Guillaume II:
Belediye binasının hemen önünde ve şehrin ana meydanı. Meydanda 2. William’ın anıtı var. Malesef gittiğimiz dönemde meydanda tadilat vardı.

Meydan

Belediye Binası
2. William Heykeli

GEZİ NOTLARIM:

*Resimde gördüğünüz döner kuleye aşağıdan binilip yukarıdan şehir manzarası izlenebilir. Boulevard Franklin Delano Roosevelt caddesi üzerinde Bank Museum’un  karşı kıyısında.


*Bisiklet kiralama noktalarından birisi Avenue de la Liberte caddesinde, Bank Museum’un yanındaki  trafik ışıklarının hemen yanında.


*Şehri gezerken yorulmayım diyorsanız, çocuklu aileyiz zor oluyor uzun süre yürüyüş diyorsanız nisan-ekim ayları arasında resimde görülen City Train aracıyla 50 dakikalık tur emrinize amade. Araç kalkış noktası veya isterseniz rezervasyon için resmi internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz;
http://www.visitluxembourg.com/en/recommended-trips/tour/t/touristic-train-luxembourg-city



*Akşam yemeğinden oldukça memnun kaldık. Yemek ve salata ki salata demeye bin şahit ister oldukça doyurucu ve lezzetliydi. Place d’ Armes meydanında Le Grand Cafe, kesinlikle tavsiye olunur.

Bizce acayip lezzetli karidesli salata
Lokum et
*ve tabi ki magnet fiyatı. Place d'armes meydanındaki kiosk ta 4-5 Euro arasında.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ