CORDOBA/İSPANYA



Madrid’den Sevilla’ya doğru yol alırken 3-4 saatliğine uğradık Cordoba’ya. Burası, Córdoba ya da Kurtuba, İspanya'nın Endülüs eyaletinde bir şehir. Uzun süre Endülüs Emevi'lerinin egemenliğinde kalmış ve bu dönemde 600 den fazla cami yapılsa da günümüze kadar gelebilmeyi başaranların sayısı az ve bunlardan en önemlisini, Kurtuba Camii’ni aşağıda ayrıntılarıyla aktaracağım. Córdoba'nın tarihi merkezi 1984'te UNESCO "İnsanlık Mirasları" listesinde. Yarım günde gezilebilir, gezmekten keyif aldığımız bir şehir...

Hava Nasıl Oralarda?
Temmuz başı için sıcak. Yazın en sıcak dönemlerini düşünemiyorum.

Bisiklet Dostu mu?
Tarihi şehir merkezindeki parke taşlar zaman zaman bisiklet sürmeyi zorlaştırsa da rahatlıkla bisiklet sürülebilecek bir şehir burası.

Para Birimi?
Euro

La Mezquita (Kordoba Katedrai, Kurtuba Camii):
İspanyolcada Arapça "Mescit" kelimesinden türemiş Mezquita adıyla bilinir. İspanya'nın Cordoba şehrinde, sonradan kiliseye çevrilmiş olan camidir. Endülüs Emevi Devleti'nin başkenti Kurtuba'da 600 cami vardır. Bu camilerin en anıtsal ve ihtişamlısı Kurtuba Camii'dir.
6. yüzyıl ortalarında Vizigot bazilikası olarak inşa edilir ve ardından bölge Müslüman hakimiyetine geçince caminin ilk temelleri 786 yılında atılmıştır. İslam mimarisi üzerine helenistik, roma ve bizans dokunuşlarıyla hıristiyan mimarisinin de harmanlanması ile günümüzdeki şeklini almıştır. Kısaca Roma döneminden önce pagan tapınağı, Vizigot dönemi bazilika ve Müslüman döneminde ise cami olarak kullanılmıştır. Son olarak Katolik dönemine girince de sunak eklenerek kilise halini almış. İçinde Katolik kilisesi bulunan tek cami ve Dünya’daki en fazla sütuna sahip olan mabettir. 1293 adet olan sütunların çoğu granitten, bazıları da çeşitli taşlardan yapılmış. Kurtuba Camii, 1236'da katedrale çevrilmiş. 1523'te çeşitli ilaveler yapılmış.


Oldukça geniş ve güzel bir bahçeye sahip

Geçmişte caminin yapısında olan ancak ömrünü tamamlamış olan
malzemeler bahçe duvarlarına monte edilerek sergilenmekte.

Bahçeden başka bir görünüm

Yüzlerce kemerli sütunları görülmeye değer

Bu da cami zamanından kalma minber

Kubbeli tavanlar

Bu da katolik zamanlarından


Ayrıca içeride bir de küçük müze var


Geçmiş zamanlarda yapının dış yüzeyinde kullanılan güneş saati
koruma amaçlı yapının içine alınmış sanıyoruz



Roman Bridge:
Guadalquivir Nehri üzerinde ilk kez m.ö. 1. yüzyılda inşa edilen 16 kemerli Roma köprüsü.



Arco del Triunfo:
Tipik bir zafer kemeri olarak tasarlanmış ve karakteristik bir tasarıma sahip olan zafer takıdır. Her ne kadar yakın dönemde (1943) inşa edilmiş olsa da hemen karşısındaki Roman Bridge ile oldukça güzel uyum sağlamış.




Plaza de la Corredera:
Merkez meydan ancak siesta saati in cin top oynuyor.


Cordoba sokaklarından birkaç kare;





Gezi Notlarım:
* Bu şehirde de siesta saatleri uygulanıyor ve ayrıca bizim gibi Pazartesi ziyaret ediyorsanız bu şehri birçok tarihi yer kapalı olabiliyor Alcazar kalesi ve San Miquel kilisesinin kapalı olduğu gibi.

* Yöresel boğa kuyruğu yemeğini çok beğendik tavsiye ederiz.

* Gündüz gezmesi bize oldukça keyif verdi, gecesini de merak etmiyor değiliz. Şehrin havası bize güzel bir gece hayatının da olduğunu hissettirdi.

* Magnet 3 Euro

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ