GRANADA/İSPANYA



Gırnata veya Granada, İspanya'nın Endülüs eyaletinde bulunan bir şehirdir. Arap, Çingene, Katolik ve Yahudi kültürünün harmanlandığı Granada’da 800 yıl boyunca Müslüman hakimiyeti hüküm sürmüş. Aşağıda geniş bir şekilde yer vereceğim El Hamra Sarayı ile meşhur. Ayrıca burası Arap Müslümanlarının Avrupa’da kaybettikleri son topraklar...

Hava Nasıl Oralarda?
Temmuz başı için sıcak. Yazın en sıcak dönemlerini düşünemiyorum.

Bisiklet Dostu mu?
Tarihi şehir merkezindeki parke taşlar zaman zaman bisiklet sürmeyi zorlaştırsa da rahatlıkla bisiklet sürülebilecek bir şehir burası.

Para Birimi?
Euro

El Hamra Sarayı (Al Hambra):
Tüm Endülüs'ün göz bebeği...Granada gezimizin tek sebebi... Tarihi 9. yüzyıla dayanan saray, kale ve bahçe kompleksi. Arapların Endülüs’e bıraktıkları en önemli ve en ihtişamlı yapı. Saray, ilk olarak m.s. 889'da Roma döneminden kalan surların üzerinde küçük bir kale olarak inşa edildi.
Saray mevcut haliyle halen göz alıcı bir güzelliğe sahip olmasına rağmen, buranın çok uzun yıllar kendi kaderine terk edildiği, adeta dilencilerin ve evsiz barksız insanların barınak yeri haline geldiğini öğrendik. Öyle ki bakımsızlıktan dolayı bazı yerlerde duvar kabartma süsleri dökülmüş, hor kullanmadan dolayı kapı ve pencereler tahrip edilmiş. Hatta belli bir dönem bazı yerleri ahır olarak bile kullanılmış. Tüm bu olumsuzluklara rağmen El hamra'nın ayakta kalmak için zamana karşı başarıyla direnmiş bizce. 19. yüzyıl sonunda başlayan restorasyon çalışmaları 20. yüzyılda, özellikle yabancı ziyaretçilerin artışı sonucu hız kazanmış, eksik yönleri olsa da, saray yavaş yavaş eski görkemine kavuşmuş denilebiliriz. Saraydan geriye kalanlarla bile oldukça gösterişli ve etkileyici...
Generalife, saraylar ve Alcazaba’yı dolaşmak rahat bir gününüzü alır.  Önceden internetten biletinizi de almanızı tavsiye ederiz.

Generalife (Sultan Bahçesi):
Bir çeşit, sultan bahçesi veya yazlık saray diyebiliriz. İslam döneminde sultanın yazın dinlenmesi için inşa edilmiş. Özellikle avlusu oldukça güzel. Tepede, güzel bir Granada manzarasına sahip.









Nasrid Palace:
El Hamra saraylar kompleksinin en görkemlisi kimi kısımları günümüze kadar korunamamış olsa da... Biletinizi alırken özellikle bu saraya giriş saatine dikkat ediniz.








V. Karl Sarayı (El Palacio de Carlos V):
Orijinal olarak kraliyet ikametgahı olarak tasarlandıysa da hiçbir zaman monarşi tarafından kullanılmayan bu binanın 1957 yılına kadar çatısı yokmuş. İçeride küçük bir müze de var.




Justice Tower (Torre de la Justicia):
El hamra kompleksinin ana girişlerinden biridir. Kule 14. yüzyıl başlarında inşa edilmiş.



Granada Katedrali:
16.yüzyıl başlarında yapımı tamamlanan, Granada’nın merkez katedralidir.



La Alcaiceira:
Bir çeşit kapalı çarşı. İspanyol oryantal kültürü örneği. Dükkan sahipleri çoğunlukla Faslı. Yöresel hediyelik eşyalar ve Morocco yapım deri çantalar bulmak mümkün.





Granada'dan birkaç kare;





Gezi Notlarım:

*Diğer endülüs şehirlerinde bahsettiğim gibi burada da öğlen siesta zamanı mevcut. Bazı cafe ve restoranlar kapalı.

*Granada şehrini daha ayrıntılı gezmek isterseniz Alcazaba, Yukarı El Hamra ve Kuleler, Albaicin sizin için alternatif olabilir.

*Eğer geliş amacınız bizim gibi sadece El Hamra Sarayı ise 1 tam gün 2 gece ideal ancak şehri de dolaşmak isterseniz 1 gün de şehre ayırın deriz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ