LİVERPOOL / İNGİLTERE


1 haftalık gezimizin son şehrindeyiz. Futbol kulüpleriyle isim yapmış olan  Liverpool, efsanevi müzik grubu The Beatles’in şehri ama tarihte çok öncesinde sanayi devriminin ilk gerçekleştiği şehirlerden biri. Liverpool şehir merkezinin bazı kısımları "Liverpool, Ortaçağ Ticari Liman Şehri" adı altında 2004'te UNESCO Dünya Mirasları listesine konulmuş. Toplam 2 gece 1 tam gün kaldığımız Liverpool’da gezmekten ve vakit geçirmekten oldukça keyif aldık.
                                          
Hava nasıl oralarda?
Mart ayı şansımıza oldukça sıcak ve yağmursuzdu.

Bisiklet dostu mu?
Kimi yerler biraz tepelik olsa da genel itibariyle rahatlıkla bisiklet sürülebilir.

Para Birimi ne?
İngiliz sterlini.

Liverpool Katedrali:
Şehre hakim tepe üzerinde 20.yüzyıl başlarında inşa edilmiş olan Anglikan kilisesidir.



China Town:
Dünya’nın birçok yerinde de olduğu gibi burada da çinli vatandaşların beraber yaşadıkları ve restoran, mağaza, cafelerinin olduğu mahalleleri mevcut



Royal Albert Dock ve Pier Head :
1846’da açılmış olan Royal Albert Dock binalar kompleksi bir limandır.
İngiltere'de  dökme demir, tuğla ve taştan inşa edilen ilk yapısı olup dünyadaki ilk yanıcı olmayan depo sistemi burada bulunmaktadır. Bir ticaret limanı kenti olan Liverpool’un bizce vakit geçirilmesi zevkli yerlerinden biri.





Maritime Museum:
Albert limanında bulunan müze. İçinde kölelik müzesi ve Titanic müzesi mevcut. Giriş her iki müze içinde ücretsiz, dilerseniz çıkışta bağış kutusuna bağış yapabilirsiniz.



Slavery Museum:
Tarihte Avrupa’ya getirilen köleler kıtaya ilk buradan ayak basarak girmişler. Ülke olarak köleliğin insanlık dışı uygulama olduğunu hatırlamak ve insanlarına da anlatmak amacıyla oluşturulmuş bir müze olduğunu düşündük.  Geçmişte köle kavramı, kölelik ve köle olarak çalıştırılan insanların o dönemdeki hislerini yansıtan güzel bir müze oluşturmuşlar.




Titanic Museum:
Yapıldığı zamanda dünyanın en büyük gemisi olan Titanic, lüks, zenginlik ve ihtişam konusunda tüm rakiplerinin üzerindeydi. Liverpool limanında tescil edilen Titanic gemisi, 10 Nisan 1912 Çarşamba günü New York'a gitmek için Southampton'dan ayrıldı. Yolcu ve personel toplam 2208 kişi yolculuk yapacaktı ancak 4 gün sonra gemi buz dağına çarpıp 2 saat 40 dakika sonra battı. 1500’den fazla insan öldü. Filmlere konu olan Titanic gemisinin yapımı ile ilgili bilgilerin, gemi içinden kurtarılabilen eşyaların, kurtarım esnasında kayda alınmış belgelerin bulunduğu ve birkaç küçük videonun da izletildiği geçmişe dair güzel bir müze.





Mathew Street ve Cavern Pub:
Trafiğe kapalı oldukça canlı, eğlenceli bir sokak. Bu sokağı ilgi çekici kılan ise zamanında The Beatles ‘in sahne aldığı Cavern Pub’ın burada olması.



St George’s Hall:
Konser salonlarını ve hukuk mahkemelerini içeren Neoklasik tarzda bir yapıdır ve İngiltere Ulusal Miras Listesi'nde yer alır.

Central Library ve Art Galery:
İlk binası 1860’larda tamamlanan Livepool Merkez Kütüphanesi Liverpool’da bulunan 22 kütüphanenin en büyüğüdür.




Liverpool sokaklarından birkaç kare;








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ