EDİNBURG / İSKOÇYA



Kuzey Britanya adası turumuzun bir diğer durağı Edinburg, İskoçya’nın başkentidir. İskoçya aydınlanmasında önemli bir yere sahip olan bu masalsı şehir, ortaçağ ve Georgian dönemi yapılarıyla örülü. Eski ve yeni şehir şeklinde konumlanan Edinburg UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesinde yer almaktadır. Dört tane üniversiteye sahip olan Edinburg aslında köklü, tarihi bir öğrenci şehri de diyebiliriz öyle ki Edinburg Üniversitesi 16. yüzyıl sonlarında kurulmuş ve 2010 yılı en iyi üniversiteler sıralaması içinde 9. sırada. Burası için 2 tam günümüzü ayırdık ve zamanlamanın bizim için oldukça yeterli olduğunu gördük.

Bisiklet Dostu mu?
Şehir biraz yokuşlu, zorlayabilir.

Para Birimi ne?
Edinburg Birleşik Krallık sınırlarına ait olsa da  iskoçların kendi sterlinleri de var. İngiliz sterlini de iskoç sterlini de  geçiyor. İskoçya'dan dönerken elinizdeki tüm iskoç sterlinlerini elden çıkartmayı unutmayın zira Türkiye'de elden çıkartılabilir mi bilemiyorum.

Edinburg Kalesi:
Edinburg’un tarihi ve sembol yapısı. Şehrin tepesinde bulunan ve yaklaşık 1000 yıldır ayakta olan kale 1963 yılına kadar İskoç Parlamentosuna ev sahipliği yapmış.


Kale meydanından bir görünüm

Royal Mile:
Şehrin trafiğe kapalı tarihi binalarla dolu alışveriş caddesi.



Şehrin her yerinde sokak sanatçılarını görmek oldukça eğlenceli.





St Giles Katedrali:
Royal Mile üzerinde bulunan, 14. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş olup merkez katedraldir.




Mary King’s Close:
İskoçya’da ingilizce dili konuşuluyor fakat anlaşılması biraz güç sebebi ise bazı kelimelerin farklı anlam içermesinden kaynaklı. Örneğin ziyaret ettiğimiz yerlerden biri olan Mary King’s Close’nin nasıl bir müze olduğunu ziyaretimizden sonra daha net anlayabildik. Kral Mary’nin dar sokakları anlamına geliyormuş meğerse. Aslında burası yeraltı şehri gibi görünse de yerin altındaki buralar, Edinburg şehrinin (yani Royal Mile bölgesi) yeniden inşasıyla yerin altında kalmış. Kısaca Royal Mile bölgesi çok eski şehrin üzerine kurulmuş. Neden kral mary olduğuna gelirsek o zamanlarda kadınların hükümdarlığı pek görülmüş bir şey değilmiş ve haliyle kraliçe ünvanı da yokmuş. Gelelim bir çeşit sit alanı olan bu tarihi yerin anlattıklarına; Kral mary zamanındaki insanların yaşadıkları evlerin içini, daracık sokakları, ve sosyal yaşamlarını rehberle beraber geziyorsunuz. O zamanlarda 10-15 kişi tek odalı evlerde yaşıyorlarmış. Üstelik kanalizasyon sistemi yok, insanların dışkılarını dar sokaklara günün belli saatlerinde dökmeleri sebebiyle tifüs, kolera salgını baş göstermiş ve şehrin yarıya yakını salgın hastalıktan ölmüş. Gerçekten okumak yetmez, rehberin anlattığı bilgilerle beraber ortamın ambiyansını yaşamak bizim için oldukça etkileyici oldu. Girişteki fotoğraflar dışında dar sokakların ve evlerin fotoğraflarını çekemedik zira fotoğraf ve video çekimi yasak.
Bilet hakkında bilgi için;






Scott Monuement:
İskoçya'nın en büyük tarihi romancılarından biri olan Sir Walter Scott'a adanmış bu büyük sivri anıt. 19. yüzyıl ortalarında inşa edilmiş. Princes Caddesi üzerinde.



Princes Street:
Boylu boyunca trafiğe açık cadde. Alışveriş yapıp yemek yenebilecek restoranlar da mevcut.

Calton Hill:
Edinburg’u n güzel manzarasını izleyebileceğiniz bir tepe. Nelson Monuement, Playfair Monuement, sanat galerisi, Old Observery House, National Monuement of Scotland yapıları bulunmaktadır.







Dean Village:
Şehrin içinde, ortasından Water of Leith nehri geçen  küçük tarihi bir kasaba.






Edinburg sokaklarından birkaç fotoğraf;






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ