YORK / İNGİLTERE



Kuzey İngiltere, Edinburg ve Edinburg yüksek kesimlerinden oluşan Highlands gezimizin ilk şehri York’tayız. York şehri adını geleneksel Yorkshire vilayetinden almaktadır. Eski şehir kısmı oldukça keyifli, görsel ve eğlenceli. Tarihi Roma dönemine kadar dayanmakta olan York şehri, oldukça iyi korunmuş durumda. Aynı zamanda meşhur Harry Potter filmine de (yazımın ilerleyen kısımında bahsedeceğim küçük sokak) ilham kaynağı olmuş. Aynı zamanda bir viking şehri. ABD’nin Newyork  Şehri’nin de isim babası York’u gezmek için yarım gün bizce yeterli ama şöyle bir gününüzü ayırıp sallana sallana sokaklarında gezip bir güzel tarih içinde kaybolun deriz. York’a kadar gelmişken ulusal park görmeden olmaz dedik ve York bölgesi ulusal parkı North York Moors National Park’ı ve İngiltere Kuzey Denizi kıyılarındaki küçük balıkçı kasabası Staithes’i de gezi rotamıza dahil ettik.

Hava Nasıl Oralarda?
Yaz kış yağmur yağma olasılığı yüksekmiş ama gittiğimiz gün aksine oldukça sıcak ve yağmursuzdu.

Bisiklet dostu mu?
Eskişehir kısmında turist yoğunluğundan ötürü bisiklet zorlayıcı olabilir.

Para birimi ne?
Sterlin

Clifford’s Tower:
Geçmişteki yapı kompleksinden geriye sadece bu kule kalmış. 13. yüzyıldan kalma bir tarihi yapı. Farklı dönemlerde hapishane, kraliyet darphanesi ve benzeri amaçlar için de kullanılmış. Burası aslında York’un kalbi ve kralın York üzerindeki gözü olarak nitelendiriliyor. Ayrıca bu kule  kraliyete aitliğin sembolü.



Fairfax House:
1755 yılında inşa edilmiş olan 18. yüzyıl İngiltere evlerine güzel bir örnek.




Shambles:
Tarihi dar sokakta oldukça iyi korunmuş olan tarihi küçük evlerin bulunduğu sokak. Bu sokak aynı zamanda Harry Potter filmine de ilham olmuş. Zaten bunu bilmeden bu sokağa gelinse film ile bir bağlantının olduğu Harry Potter dükkanlarından hemen anlaşılıyor. Film setinde gibi hissediyor insan kendini burada.



York Minster ve Roman Column:
York Minster, York Katedrali (Minster katedral demekmiş). Hemen önünde Milattan önce 274-337 yılları arasında yaşamış olan Roma imparatoru Greath Constantine, Büyük Constantin ‘in heykeli bulunmakta. Buradan da anlaşılacağı üzere bu bölgenin tarihi roma dönemine kadar uzanmaktadır. Yine katedralin hemen önünde Roma döneminden kalma Roma sütunu bulunmaktadır (Roman Column)



Dean’s Park:
York Minster katedral parkı.



Bootham Bar- City Wall Entry:
Tarihi şehir giriş kapısı.



York City Wall:
Tarihi şehir surları



North York Moors National Park:
Yorkshire bölgesinin ulusal parkı. Bu bölgede Hemsley kalesi ve kalenin bulunduğu kasaba görülebilir. Ulusal parkı ise geniş araziler ve bu arazide serbest dolaşan koyunlar, yabani tavuklar ve benzeri canlılara bakına bakına aracımızla dolaştık. Ancak buraların dolaşma mantığı öyle araçla gezmek değil aracı bir yere koyup belli rotalarda yürüyüş yapmak bölgeyi tanımak için daha doğru diye düşünüyoruz.





Staithes:
Yorkshire bölgesi küçük sahil kasabası. Kasaba sahilinin tam karşısı İngiltere Kuzey Denizi ve kara olarak karşısı Norveç. Burası meşhur İngiliz Kaptan James Cook’un işe alındığı yer.  Buralara kadar gelmişken bizce sahilde kısa bir süre de olsa deniz karşısında oturulup vakit geçirmek oldukça keyifli.





York'tan birkaç fotoğraf;







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ