PİSA/İTALYA


İtalya’nın Toskana bölgesindeki Pisa ilinin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmese de tarihi antik dönemlere kadar dayanmaktaymış. 11. ve 14. yüzyıllar arasında en güçlü deniz cumhuriyetlerinden biri olmuş bu şehir 2. Dünya Savaşında oldukça zarara uğramış. Ayrıca Pisa, ünlü bilim adamı Galileo Galilei’nin yaşadığı şehirdir. Türkiye’den yapılan İtalya turlarının olmazsa olmazı olan Pisa’ya 1 gün fazlasıyla yeterli diye düşünüyorum. Turların yarım gün ayırdığını düşünürsek oldukça makul bir süre, tabi şehirdeki yıldızı parlamamış ama var olan diğer tarihi yapıları da sindire sindire gezmeliyim demiyorsanız.

Hava Nasıl Oralarda?
Eylül ayı için bile oldukça sıcaktı, temmuz ve ağustos için bol su ve şapka tavsiyemizdir.

Bisiklet Dostu mu?
Tamamen bisiklet dostu diyemesek de rahatlıkla bisiklet sürebilirsiniz.

Para birimi?
Euro

Mucizeler Meydanı:
İtalyanca ismi Piazza del Duomo ya da Piazza del Miracali olan bu meydanda aslında Pisa’ya dair meşhur ne arıyorsanız mevcut. Yani Pisa kulesi, katedral ve vaftizhane. Bu yapıların tam karşısındaki cafelerden birine kurulup birer kahve içip bembeyaz yapıların güzelliğini izleyin deriz.


Pisa katedrali:
İtalyanca adı Duomo di Pisa olan bu katedral 11. yüzyıl ortalarında inşa edilmiştir. İçeri giriş ücretli ve kıyafet sınırlaması var. Bir de uzunca bir kuyruk var.


Pisa Kulesi:
Katedralin inşasından sonra 12. yüzyıl sonlarına doğru bu çan kulesi, katedralden bağımsız olarak inşa edilmiştir. Kule Pisa’nın güç ve kudretini göstermek için yapılmış. 56 metre yüksekliğindeki bu kule, tabanının yumuşak zemin olmasından ötürü bir miktar eğilmiş, bu fark edildiğinde kulenin ağırlık merkezi tabana sabitlenerek sorun çözülmeye çalışılmıştır. Belli bir süre yıkılmasından korkulduğu için ziyarete kapatılmış. Bu durum kötü gibi gözükse de kulenin ününe ün katmış. Kuleye giriş elbetteki ücretli. Uzunca bir sırayı beklemeyi ve 295 adet merdiveni çıkmayı göğüsleyen kendini en tepede buluyor.



Pisa Vaftizhanesi:
Mucizeler meydanında bulunan bu yapı aynı zamanda Galileo Galilei’nin vaftiz edildiği yerdir.



Santa Maria Della Spina Kilisesi:
Arno nehri kenarında 13. yüzyıl gotik mimari kilisesi.


Şövalyeler Meydanı:
Ortaçağ İtalya’sının siyasi merkezi. Şimdilerde ise eğitim merkezi. Pisa şehrinin Mucizeler Meydanı'ndan sonraki en büyük meydanıdır.


Carovana Sarayı:

Şövalyeler meydanında bulunan 16.yüzyıla ait yapıdır. Şimdilerde Belediye Binası olarak kullanılmaktaymış.


Gezi Notları
*Eğer bireysel olarak geldiniz ve Floransa'dan Pisa'ya gelmek istiyorsanız; Floransa tren istasyonundan (Pisa Centrale) her 35 dk da bir tren kalkmaktadır. Bilet alım otomatlarından biletinizi istediğiniz saat aralığına alıp, bu saat aralığında 1 nolu perona gelen trene binebilirsiniz. Koltuk numarası yok, boş bulduğunuz koltuğa oturuyorsunuz. Yaklaşık 1 saat süren yolculuktan sonra Pisa'ya ulaşıyorsunuz.
*Eğer ilginizi çekerse Compo Santa Anıt Mezarı, Garibaldi Meydanı, Giardino Scotto diğer görülebilir yerler.
*Magnet Mucizeler meydanında 3-4 euro meydandan uzaklaştıkça 1 euro.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ