FLORANSA/İTALYA



Kuzey İtalya’daki Toskana bölgesinin ve geçmişteki İtalya Krallığının (kısa bir dönem) başkentidir. İçinden Arno Nehri geçen bu şehir, İtalyan Rönesansı'nın doğum yeri olup günümüzde de Avrupa’nın kültür ve turizm kentlerinden biridir. Leonardo Da Vinci ve Michelangelo bu şehirde yetişmiş, Dante bu şehirde yaşayıp ilham almış eserlerine. Floransa’da turistik yerler birbirine oldukça yakın. 1 gün veya rahat rahat koşturmadan gezmek için 2 gün ideal süre.

Hava Nasıl Oralarda?
Eylül ayı gezmek için ideal ancak yağmur ihtimali var.

Bisiklet Dostu mu?
Çoğu yerde bisiklet parkı var ve şehir genel itibariyle düzlük. Zaman zaman parke taşlar bisiklet sürmeyi zorlaştırsa da bisikletle dolaşılabilir bir şehir.



Para Birimi Ne?
Euro

Duomo Meydanı:
Floransa Katedrali, Giotto’nun Çan Kulesi, Aziz Giovanni Vaftizhanesi, Museo dell’Opera del Duomo gibi yapılar bu meydanda bulunur. Duomo İtalyanca katedral demekmiş. Meydanın ortasında katedral olması sebebiyle bu meydanın adı Katedral Meydanı.

Floransa Katedrali:
Duomo ya da Santa Maria del Flore olarak bilinir. Katedralin yapımına 13. yüzyılda, çan kulesinin yapımı ise 14. yüzyılda başlanmıştır. Giriş önceden rezervasyonludur, bilgilerinize.






Giotto’nun Çan Kulesi:
Floransa Katedralini tamamlayan bir bütünün parçasıdır. 14. yüzyıl mimarisi. Renkli mermerleriyle görülmeye değer.

Sağ taraftaki yapı katedralin çan kulesidir.
Aziz Giovanni Vaftizhanesi:
Küçük bazilika statüsündedir. 11-12. yüzyıllar arasında yapılmıştır. Eski bir Roma tapınağı üzerine inşa edildiği biliniyormuş. Dış cephesi, İlahi Komedya’nın yazarı Dante’nin burada yaşadığı zamandan beri değiştirilmeden aynen korunmuş. İncilden betimlemelerin olduğu bronz kapıları ise ‘Cennet kapıları’ olarak adlandırılıyormuş.



Signoria Meydanı:
Floransa’nın 2.büyük meydanıdır. Açık hava müzesi ile birlikte oldukça etkileyici bir atmosfere sahip. Michelangelo’nun Davut heykeli replikası da bu meydanda bulunmaktadır. Aslı ise ünlü Accademia Sanat Galerisi’nde bulunur. Neptün Çeşmesi, Belediye Binası, Vecchio Sarayı da buradadır.



Açık Hava Heykel Müzesi:
Loggia dei lanzi olarak da bilinir. Cellini’den Perseus, Giambolognadan Sabin kadınlarının kaçırılışı, Herkül ve Kontauros heykelleri tüm ihtişamıyla burada, tabi replikaları.



Giambologna'dan Sabin kadınlarının kaçırılışı

Herkül ve Kontauros

Cellini’den Perseus
Ponte Vecchio:
Arno nehri üzerinde bulunan bu yapı, 2. Dünya Savaşı'nda Floransa'nın tüm köprüleri yıkılmasına rağmen hasar almadan günümüze kadar gelmeyi başarmış. 1345 yılında inşa edildiği zamanlar kasap, demir atölyesi, tabakhane gibi çeşitli amaçlar için kullanılmış olup günümüzde mücevher ve altın dükkanları bulunmaktadır. Köprüde turistlerin oluşturduğu kalabalık mevcut. Bu köprü ile ilgili edindiğimiz bir bilgiyi paylaşmak istiyorum: Geçmişte uzun yıllar Floransa, Medici ailesinin boyunduruğu altındaymış. Bu aile üyeleri kendilerini halktan üstün görürlermiş ve nehrin karşı kıyısına geçerlerken halkın arasında yürümemek için metrelerce sürecek olan kral yolu adını verdikleri bir yoldan ve bu köprüden geçerek istedikleri yerlere gidiyorlarmış. Ayrıca kral yolu üzerindeki tüm evleri de satın almışlar halkı görmemek için. Bu aile tıpla ilgilenip önemli çalışmalar yapmaları sebebiyle ‘medicine’ kelimesinin bu aileden geldiğini öğrendik.




Köprüde Cellin'nin bronzdan bir büstü bulunur.


Santa Maria Novella Bazilikası:
İlk 9. Yüzyılda inşa edilen bu yapı Floransanın ilk büyük bazilikasıdır ve tren istasyonunun tam karşısında bulunur.



Vecchio Sarayı:
Floransa’nın en önemli tarihsel resmi yapısıdır. 14. yüzyılda Floransa Cumhuriyeti yürütme konseyince kullanılmış.



Michelangelo Meydanı:
Şehrin geri kalanının aksine burası oldukça tepede bir yer. Çıkmamazlık etmeyin, çıkın zira oldukça güzel bir meydan ve manzara ile karşılaşıyorsunuz. Meydanda Michelangelo’nun heykeli bulunmaktadır. Özellikle buraya ya gün doğumunda ya da gün batımında gelip merdivenlere kurulup manzaranın tadını çıkarın deriz. 




Loggia del Mercato Nuovo Çarşısı:
16. yüzyıldan bu yana aktif olarak kullanılmakta olan  çarşı. Deri çanta ve deri kıyafet çeşitliliği çok.




Piazza de la Republica:
Cumhuriyet meydanı. Meydanda ünlü mağaza ve butikler var. Oldukça geniş meydandaki cafe ve restoranların birimde bir şeyler yenilip içilebilir.




Gezi Notlarım:
*Oteller fiyat olarak pahalı. Magnet 3 euro
*Pietsa ve Picorino Toscana peynirlerini şarapla deneyin deriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ