POMPEİİ/NAPOLİ/İTALYA



Pompeii, Napoli şehrine araçla yaklaşık yarım saat mesafede bulunan ve hala kazı çalışmalarının devam ettiği Antik Roma şehridir. Şehir, milattan sonra 79 senesinde Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu tamamen yanarak kül olmuştur. Bu doğa olayından sonra yaklaşık 17 asır boyunca toprak altında yeniden keşfedilmeyi beklemiştir. 18.yüzyılın ortalarında gün yüzüne çıkarılması hem bu doğa olayının hem de Antik Roma kent yaşamının aydınlatılmasını sağlamıştır. Pompeii, UNESCO Dünya Mirasları arasında bulunabilecek kadar özeldir.
Tarihi milattan önce 5000'lere kadar uzanan bu şehrin yok oluşu kimilerine göre gayrı ahlaki yaşamın doruğa çıkması sonucu Tanrı'nın Pompei halkını cezalandırmasıyla olmuş. Şehri mistik kılan da belki bu tip anlatılagelen hikayeler olsa da yanmış insan ve hayvan cesetlerini görmek insanı gerçekten etkiliyor.
18. yüzyıl ortalarında bir köylünün tarlasında kazı yaparken tesadüf eseri bu antik kenti bulmasıyla ortaya çıkar bu şehir. Aslında geçmişte deniz kıyısındadır ancak yanardağ patlaması sonucu deniz dolmuş ve kent içeride kalmış.
Pompeii antik şehrini gezmek için yarım gün yerli olsa da eğer Roma’dan geliyorsanız bir gününüzü alıyor. Giriş elbette ücretli. İnternetten biletinizi alabilirsiniz ama online bilet için ayrıca bir sıra yok o sebepten aynı sırayı bekliyorsunuz yani önceden almanıza gerek yok.

Hava Nasıl Oralarda?
Eylül ayı sıcak, temmuz ağustos ayı biraz bunaltıcı olabilir zira iyice güneye inmiş oluyorsunuz.

Bisiklet Dostu mu?
Bisikletle gelmenin bir faydası yok çünkü anfi tiyatro geziyorsunuz ama Pompeii yeni şehir merkezinde dolaşacaksanız oldukça küçük yerleşim yeri ve rahatlıkla bisiklet kullanabilirsiniz.

Para birimi?
Euro

İşte kül olup taşlaşmış insan ve hayvan bedenleri;






Antik amfi tiyatro günümüze kadar gelebilmeyi başarmış;


Şehrin pis kanalizasyon giderleri resimde görülen oluklardan akmaktaymış. Görünen o ki bir çeşit ilkel kanalizasyon sistemi oluşturmuşlar. Paris Versay Sarayı'nda lazımlığa yapılan dışkı ve pis suların pencereden aşağı atıldığını hatırladığımda antik dönemde burada yaşayan insanlar daha bir medeni gibi geldi:) Aynı zamanda bir kaldırımdan diğerine ayaklar ve etekler batmasın diye küçük atlama kavşakları da yapmışlar.
Atlama kavşakları

Atık su olukları
Halkın sosyalleşme alanları arenaları, meydanları da bulunmaktaymış;




Köşe başlarında bulunan çeşmelerde çeşitli hayvan ve insan kabartma figürleri var. Acaba sokakları bu figür isimlerine göre mi tarif ediyorlardı diye bir çıkarım yaptık kendimizce;

İnsan yüzü kabartması

Köpek kabartması
Ve birçok kişinin merakla gittiği gidince de nerede nerede diye aranıp durduğu genelevlerin bulunduğu sokak. O zamanlarda genelevlerin yeri kolay bulunsun diye duvarlara penis kabartmaları koyarak insanları yönlendirmişler. Bu şehirde birden fazla genelev olsa da duvar resimleri korunarak gelmeyi başarmış. İşte o evlerden birine girdik; 

Yol gösteren Penis resimleri

Genelevde kullanılan taş yataklar

Genelevdeki erotik içerikli duvar resimlerinden biri
O dönem zengin, soylu evlerinden birinin duvar resimli odası;


Gezi Notları:
*İster özel araçla ister Roma'dan trenle buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.
*Yer yön bulmak adına girişte harita almayı unutmayın.
*Pizzanın ana vatanı Napoli'dir. Hazır Napoli kasabasındayken, Pizza Napolitana yiyin deriz. Pizza demişken ve anavatanına da gelmişken pizza hakkında öğrendiğimiz bir hikayeyi de paylaşmak istiyorum;

Kraliçe Margherita'nın sarayda dinlenirken karnı acıkır ve  canının pizza istediğini söyler. Bir yoksul yiyeceği olduğu için pizzanın nasıl yapıldığı doğal olarak saray aşçıları tarafından bilinmemektedir. Pizzanın hızlıca yapılabilmesi için hemen Pizzacı Esposito saraya çağırılır. Mozarella peyniri, domates ve fesleğen ile yaptığı pizzayı kraliçeye sunan Esposito, kraliçe pizzanın ismini sorduğunda ise heyecandan ne söylemesi gerektiğini unutur ve telaşla kraliçenin adını telaffuz eder. Pizzayı çok beğenen Kraliçe Margherita, Esposito’ya yazdığı mektupta yediği pizzadan “Pizza Margherita” şeklinde bahseder. Böylece soyluların mutfağına da girmiş olur pizza. Ayrıca pizza margheritadaki renklerin de İtalya bayrağının rengini işaret ettiğini öğrendik; mozarellanın beyazı, domatesin kırmızısı ve fesleğenin yeşili...
*Magnet 3-5 euro

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ