VENEDİK/İTALYA



Antonio Vivaldi’nin memleketi olan Venedik 118 adacıktan oluşmakla birlikte bu adacıkların birbirine kanallar üzerindeki 400 tane köprü ile bağlantılıdır. Şehir bütünüyle Dünya Mirasları listesi'ndedir. Öğrendiğimize göre bu sebepten Venedik içinde yaşayan yerel halk evlerinin duvarlarına bir çivi çakmak için bile belediyeden izin almak zorundalarmış. 
Venedik ismi 10. yüzyılda burada yaşayan Veneti insanlarından gelmekte. Çok eskilerden Venedik Cumhuriyetinin başkenti olan Venedik, Ortaçağ ve Rönesans dönemlerinde denizlerdeki en önemli kuvvet olup, 13-17. yüzyıllar arasında da sanat ve ticaretin merkezi olmuş. Venedik gezimize biz 2 tam gün, toplam 3 gece ayırdık. Bu süre ilgimizi çeken yerleri görmeye fazlasıyla yetti.

Hava Nasıl Oralarda?
Eylül ayı için oldukça güzel bir hava ile karşılaştık. Ancak öğrendiğimize göre temmuz ve ağustos aylarında oldukça sıcak ve kanallardan ötürü pis kokular gelmekteymiş.

Bisiklet Dostu mu?
Kesinlikle hayır. Zaten şehir yapısı gereği bisiklet sürmenize izin vermediği gibi turistik sezonun insan kalabalığında bisiklet sürmek zaten mümkün olamaz.

Para Birimi?
Euro

San Marco Meydanı:
Venedik’in en hareketli ve kalabalık merkez noktasıdır. Bu meydanın etrafında San Marco bazilikası, Aziz Mark Çan Kulesi, Dükler sarayı, Saat kulesi ve Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır.

Aziz Mark Çan Kulesi:
Başlangıç inşası 9. yüzyıl olup 13. yüzyılda inşası tamamlanmıştır. Kule yüksekliği 98,6m dir. Asansörle ücret karşılığı tepesine çıkabilmek mümkün.


San Marco Basilikası:
Hıristiyanlığın ilk figürlerinden biri olan San Marco adına inşa edilmiş. İçinde Bizans mozaiklerini barındıran en ünlü kiliselerden biridir. Bu kilise Ayasofya baz alınarak yapılmış. Bazilikanın dış sağ kısmına bakarsanız sarıklı Osmanlı Askerleri fresklerini görürsünüz. Bu betimleme rivayete göre şunu anlatmaktaymış; geçmişte San Marco’nun naaşı Osmanlı gümrük memurlarından saklanarak, domuz etleri arasında buraya getirilmiş. Bazilikaya girerken omuzlarını örtebileceğiniz şal vb bulundurunuz zira kıyafet sınırlaması var. Fotoğraf çekmek yasak. Giriş ise ücretsiz ancak haberlerde Venedik belediyesi tarafından ücret uygulamasının getirileceğini duyduk. Müze kısmı ise  şu anda ücretlidir.



San Marco Saat Kulesi: 
Üzerinde burçları sembolize eden görsel bir saat kulesidir. 15. yüzyıl rönesans dönemine aittir.



Dükler Sarayı:
Napolyon burayı işgal edene kadar Venedik Cumhuriyeti’nin politik kurumlarına ev sahipliği yapmıştır. Şu anda müze olarak misafirlerini ağırlamaktadır. San Marko Bazilikasının hemen sağında yer almaktadır.



Rialto Köprüsü:
Köprü ve kanal şehri olan Venedik'in en ünlü köprüsüdür. Büyük kanal üzerinde bulunur. Yapımına ilk 12. yüzyılda başlanmış. İçinde çeşitli dükkanların olduğu bu yapı geçmişte ticaret amacıyla yapılsa da günümüzde turistik amaçlı kullanılmaktadır.

Ahlar köprüsü:
17. yüzyılda inşa edilmiş. Geçmişte ağır cezaya çarptırılan mahkumlar duruşmanın ardından bu köprüden geçirilerek (şehire son kez bakıp ah çekerek!) cezaevine götürülürmüş. Kalker taşından yapılması sebebiyle rengi beyazdır.


Riva Degli Schiavani:
Uzun ve kavisli rıhtımda boylu boyunca yürüyüş yapıp, yemek yiyip dinlenebileceğiniz cafe restoranlar mevcut. Bu rıhtımda Murano ve Burano adaları için düzenlenen turların bilet satış noktalarını görebilirsiniz. Meydanda Vittorio Emanuele II heykeli var.




San Zaccaria Kilisesi:
Manastır Kilisesi'nin inşasına ilk 9. yüzyılda başlanmış ve Hz. Zekeriya’ya ithaf edilmiştir.


Kanal Turu:
Gondolla kanal turu yapılabilir. İster 1 kişi ister 6 kişi olun standart 80 euro ancak pazarlık şansınızı deneyin.


Murano Adası:
Cam işciliği ve evleriyle meşhur ada. Venedik şehir merkezini yangından korumak amacıyla cam işciliği burada yürütülmüş ve zamanla Avrupa’nın en büyük ve ünlü cam üretim merkezi olmuş. Cam işciği ile ilgili ilgimizi çeken bir bilgiyi de yazmadan geçemeyeceğim. ‘Fiyasko’ kelimesi italyancadan gelmekteymiş, şöyle ki; cam ustaları cam içine üflediklerinde eğer camı güzel şişiremezlerse ‘alelade şişe’ anlamında 'fiyasco' oldu derlermiş. Gel zaman git zaman buraya gelen türk tüccarlar sayesinde dilimize yerleşmiş.
Ulaşım rıhtımda acentaların sattığı (Murano+Burano) turlarıyla sağlanabilir. Ancak otobüs bileti satış noktalarından da bu adalara gidiş biletinizi alıp süreden bağımsız olarak hem Murano hem Burano’yu gezebilirsiniz.





Burano Adası:
Rengarenk bakımlı evleri ve dantel işi ile meşhur ada. Güzel kareler fotoğraflayabilirsiniz. Ulaşım yukarıda yazdığım gibi turla ya da bireysel gelinebilir.



Gezi Notları:
*Bizdeki misafirperverlik beklemeyiniz zira turistten bıkmış durumdalar.
*Konaklama için Venedik merkez çok pahalı ve araçlar Venedik merkeze giremediğinden eğer bireysel geliyorsanız ve valiziniz çoksa havaalanından merkezdeki otele varış yorucu olabiliyor. Bu sebepten hem pahalılık hem rahat ulaşım için merkeze yakın şehir dışı otelleri tercih edin deriz.
*İtalyan içkisi spritz aperol tavsiye ederiz.
*Magnet 1-3 euro arasında.
*Kanallarının yanında ara sokakları da fotoğraflık, korkmayın ara sokaklarına dalın.


*Karnaval şehri Venedik;




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ