MİLANO/İTALYA



Milano, İtalya’nın kuzeyinde olup Roma’dan sonra en büyük 2. şehirdir. Avrupa’nın en zengin ve gelişmiş şehirlerinden biri olmasıyla birlikte Expo 2015’e ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca ülkenin en büyük futbol kulüplerinden AC Milan ,  FC İnternazionale’nin memleketidir. Milano Türkiye'den yapılan İtalya turlarının çoğunlukla ilk durağıdır. Şehri rahatlıkla gezmek için bizce 1 gün yeterlidir.

Hava Nasıl Oralarda?
Eylül ayı için Kuzey Avrupa’ya göre sıcak Türkiye’ye göre nispeten daha serin bir şehir.

Bisiklet Dostu mu?
Özellikle tarihi Milano’daki parke taşlı yollar şehirde bisiklet sürmeyi zorlaştırıyor. Bu arada mevcut bisiklet yollarındaki kimi zaman gördüğümüz araçları da belirmeden geçemeyeceğim.

Para Birimi?
Euro

Duomo di Milano:
Milano’nun merkez kalbi ve sembol yapısı olan Milano Katedrali’nin yapımına 14. yüzyılda başlanmış olup tam 500 yılda tamamlanmıştır. Katedralin hemen önü Piazza del Duomo meydanıdır. Katedrale giriş için bilet almanız gerekiyor. Katedralin sağından az ilerlediğiniz zaman binanın içinde bilet satış ofisi göreceksiniz. Biletinizi buradan dilerseniz bilet alım otomatından dilerseniz gişelerden alabilirsiniz. Eylül ayında gitmemize rağmen oldukça sıra vardı ki temmuz ve ağustosu düşünemiyorum. Bileti paket olarak satıyorlar, biz Duomo pass B’yi tercih ettik bununla katedral, katedralin altındaki arkeolojik müze, katedralin terası ve katedralin dış sağındaki Duomo müzesini gördük. Duomo pass B, 12 Euro ancak güncel bilet fiyatları için;


Üzerinde 3500’den fazla heykel bulunan görkemli katedral;




Arkeolojik müzenin girişi Katedral’e girince hemen sağda bulunmakta. Biletinizi dıtlatarak turnikeden geçip girebilirsiniz. Bu müze aslında Katedral’in önündeki Duomo Meydanı’nın antik zamanlardaki çok eski hali. Yani aslında eski Duomo Meydanı’nın üstüne katedral inşa edilmiş.




Terastan bir görünüm;



Katedralin en üstünde 108.5 metrede som altından Madonnia heykeli bulunmaktadır. Som altından yapılmasının sebebi sisli Milano günlerinde Katedral’in her daim görünmesinin istenmesiymiş. Ayrıca edindiğimiz bir diğer bilgiye göre şehir planlaması gereği şehire yapılacak olan binaların bu heykelin yüksekliğini geçmesine izin verilmezmiş.

Duomo Müzesi;
Duomo Katedrali’nde kullanılan ancak zamanla vakti dolan heykellerin ve Papa’nın kullandığı eşyaların sergilendiği müze.




Galeria Vittorio Emanuelle II:
Duomo meydanında bulunmaktadır. İtalya’nın ilk kralı II. Emanuelle için yapılmış olan Dünya’nın ilk AVM’si. 4 ayrı holün (ki bu holler 4 kıtayı;Avrupa, Asya, Afrika, Amerika temsil eder) birleştirilmesiyle oluşmuş içinde lüks mağazaların bulunduğu görülmeye değer yapı. Tavanı ayrı güzel, yerdeki mozaikler bir ayrı güzel. Sol kanada doğru baktığınızda testisleri harap olmuş bir boğa göreceksiniz. İnanışa göre boğanın testisleri üzerinde tek ayakla 3 kez tek seferde dönerseniz şans sizden yana oluyormuşşş.




Leonardo Da Vinci Meydanı:
Emanuelle çarşısının bir kapısından girip hemen diğer kapıdan çıktığınızda direk bu meydana varıyorsunuz. Da Vinci müzesi de burada. Meydanda Da Vinci’nin heykeli var ve aynı zamanda  . 15.yy sonlarında uzun bir süre Milano dükü için birçok alanda çalışmalar yaplası sebebiyle heykelini dikmek şart olmuş sanırız.


Quadrilatero D’aro:
Milano’nun yeni nesil yüzü. Altın dörtgen olarak adlandırılıyor. Paris’e haksızlık etmemek düşüncesiyle şehrin tanımlamasını yaparken modanın başkenti kelimelerini kullanmak istemedim kendimce. Zira Paris’te hem insanlar oldukça şık hem mağazalar, aynı atmosferi alamadık burada. Ancak dünyaca ünlü markaların yuvası olduğu kesin, bu caddelerde gezince anlıyoruz. Quadrilatero D’aro 4 ana caddenin birleşimiyle oluşmuş bölge, ya da en azından biz öyle anladık.



Gezi Notlarım:
*Milano’da bir günümüz böyle geçti. Oldukça pahalı bir şehir. Duomo meydanında küçük şişe su 1.5 euro, magnet fiyatı ise 3-5 euro arasında.
*Bisiklet kiralama ve park yerleri mevcut.

*Free wifi alanları mevcut.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VİYANA/AVUSTURYA

MADRİD/İSPANYA

DUBAI/BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ